Vystouplá klíční kost

Dobrý den, nahmatala jsem si v období kolem vánoc ,,zvětšenou" pouze jednu klíční kost. Když si přejedu po koncích klíčních kostí (myslím konce směrem k jícnu) tak mám na konci levé klíční kosti bouli ve smyslu - jakoby kost směřovala ven od hrudníku. Svůj ,,objev" jsem ukázala obvodní lékařce, která sama uznala, že levá kost je ,,výše" směrem ven než pravá klíční kost. Neprodělala jsem žádný pád, úraz nebo podobně (alespoň si na něj nepamatuji). Obvodní lékařka mi řekla, že to mám pozorovat, zda-li se to nezvětšuje. Na ortopedii mi napsala doporučení s plochýma nohama a bolestí v bedrech při delší chůzi, ale klíční kost odmítla zmínit s tím, že když mi toho tam napíše hodně, ortoped se prý opupínkuje... Když se podívám do zrcadla z profilu a hlavu otočím do pravé strany jasně vidím zakončení klíční kosti..Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Existuje vrozené povystoupení střední části klíčku v jeho úponu ke kosti hrudní, které se může postupem doby více ozřejmit. Stav může být zhoršen i drobným úrazem, nárazem na horní končetinu, který člověk někdy ani nezaregistruje. Každopádně vyšetření a rtg snímek je na místě, při návštěvě ortopeda mu svou potíž ihned sdělte a vyšetření si vyžádejte. Většinou se jedná o kosmetický defekt, který někomu může docela vadit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x