Vysvětlení rtg páteře, dá se to nějak ještě léčit?

RTG LS páteře, pravého kyč. kloubu: Esovitá skoliosa dolní Th, L páteře I. st. Lordosa bederní zvýrazněná. Spondylarthrosa až II. st., výraznější okrajové osteofyty, lehké snížení plotének, zvl. L5, naznačená lumbalisace S1. Si klouby bez patolog. nálezu. Coxarthrosa dx. II. st. Zúžení kloubní štěrbiny mediálně, okrajové osteofyty. Lehká difusní porosa zobrazeného skeletu. Je mi 67 let a s bederní páteří mám dlouhou dobu problémy, které se objevují ve velkém tak 2x do roka. Hodně se mi zhoršila páteř po porodu dvojčat (5,15 kg dohromady) a ještě po porodu 4. dítěte(4,20 kg). Ve 41 letech jsem prodělala hysterektomii kvůli Ca dělohy-žádná hormonální léčba. V 60ti letech mi byla odstraněna ŠŽ kvůli adenomu. Po této operaci jsem se přes měsíc nemohla postavit na nohy a po intenzivním léčení to dopadlo dobře jen částečně. L noha je od té doby velice oslabena, brní až do prstů, v některých místech je necitlivá. Neustále mě do ní chytají křeče až do stehna (i vnoci). Mg rezonance odhalila zúžení páteřního kanalu a k operaci to není. Na té oslabené noze jsem měla před 3mi lety úraz v kotníku, proto asi nyní více zatěžuji P nohu a problémy s bedry se zhoršují. Ještě jsem měla smůlu v tom, že mám celkem velká prsa a celý život jsem se hrbila, aby to nebylo tak vidět a s tím také určitě souvisí špatné držení těla. Co dělat dál a pomohlo by nějaké cvičení- např. hatajógy? Děkuji za odpověď, Šlégrová, Litvínov

Odpověď odborníka:

Vybočení pateře v oblasti bederní pateře, degenerat. změny meziobratlových kloubů s obratlovými výrůstky.. Anatomická malá změna 1. křížového obratle. Artrosa kýčelního kloubu s okolními kl. výrůstky. Nejprve by bylo vhodné ucelené ortopedické a po něm i neurologické vyšetření. Stenosy, zúžení pateře se opravdu často neoperují. Na vašem místě po zmíněných vyšetřeních by bylo na místě cílené a vedené rehabilitační cvičení s fyzioterapeutem, fyzkální léčba, elektroléčba a vodoléčba a určitě bych si domlouvil se svým lékařem napsání návrhu na lázeňskou léčbu. Rovněž 10 - 14 denní pobyt u moře by byl velkmi vhodný.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: