Záchvaty úzkosti v noci, ztuhlost, problémy s dýcháním, strach ze smrti

Dobrý den pane doktore. Můj problém začal před 6 lety, večer jsem usnula náhle se probudila, nemohla vydechnout, polknout, měla jsem ztuhlý krk a pusu, teplo na prsách jako při infarktu, bušení srdce. Tento stav jsem mívala jen zřídka a večer. Bohužel poslední dobou třeba i každý den a i třikrát za den. Taky mám buď vyschlo v puse nebo se mi hrnou sliny, jsem najednou malátná a mám těžké nohy. Taky mi někdy jde tlak jako čára z žaludku a kručí mi v něm. Častěji mě také bolí hlava. Jsem alergička, astmatička, mám reflux, a vysoký krevní tlak. Moje paní doktorka se mnou nic nedělala, tak jsem pátrala a dočetla se, že to může být tetánie, nebo panická ataka. Asi jsem trochu nervově labilní a loni mi v dubnu umřela náhle teta na rakovinu a v září strýc,oba z mamčiny strany. A já se s tím stále nevyrovnala. A vždycky, když mám tento záchvat, tak mám strach, že umřu.nechala jsem si udělat odběr na tetanii a je prý trochu nad normou. Snažím se na to nemyslet, ale někdy mám pocit, že si to tím přivolám. Navíc mám problémy se spaním, ale to už moc let. Poraďte mi prosím, protože to je opravdu hrozné.. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená a milá paní Šárko, příznaky, které popisujete se podobají příznakům PANICKÉ PORUCHY a doporučoval bych Vám proto návštěvu psychiatra, ke kterému se můžete přihlásit i bez doporučení. Panika je mrcha, která se ozývá nejen ve dne, ale také v noci. Navíc reflux může dráždit nervové pleteně okolo jícnu a může celou situaci zhoršovat. Takže by bylo dobré s tím také něco podniknout. Zatím se podívejte na tento odkaz: http://psychologie.cz/kdyz-se-srdce-roztluce-hruzou/ , kde najdete i některé rady, co dělat, když se panika objeví. Ale hlavně si nejděte psychiatra; je zbytečné se trápit, když panickou úzkost můžeme léčit. Držím Vám palce a přeju rychlé zlepšení a uzdravení.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+21 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pánské potíže? Homeopatie pomůže nejen se záněty
Články: Pánské potíže? Homeopatie pomůže nejen se záněty
Zdraví a správná funkce...
Nebojte se vysazení antikoncepce
Články: Nebojte se vysazení antikoncepce
Budu mít problém otěhotnět...
Pití slazených limonád zvyšuje riziko rakoviny slinivky
Články: Pití slazených limonád zvyšuje riziko rakoviny slinivky
Lidé, kteří pijí dvě a více...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak zvládnout návrat z teplých krajin zpátky do zimy?
Články: Jak zvládnout návrat z teplých krajin zpátky do zimy?
Pokud hodláte vyrazit za...
Neštovice aneb Komu hrozí obzvláště velké nebezpečí
Články: Neštovice aneb Komu hrozí obzvláště velké nebezpečí
Plané neštovice jsou vysoce...
Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Články: Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Běžné zažívací obtíže lidé...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Rakovina kůže
Články: Rakovina kůže
Rakovina kůže je souhrnné...
Sliny přispívají k rychlejšímu hojení ran
Články: Sliny přispívají k rychlejšímu hojení ran
Každý, kdo má nechtěné...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: