Zakloněná děloha - těhotenství

Lékařka mi řekla, že mám zakloněnou dělohu. Chtěla bych se zeptat, jestli má tento fakt vliv na početí. A případně jaké komplikace jsou s tímto spojené. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Udává se , že zakloněná dělo, resp. obrácená děloha, by v některých případech mohla mít vliv na menší pravděpodobnost otěhotnění, resp. někdy je v případě obrácené dělohy obtížnější otěhotnět, jelikož spermie musí urazit delší trasu. Problém s otěhotněním však většinou nastává při kombinaci více faktorů. Při obrácené děloze pomáhá poloha milování zezadu a po pohlavním styku zůstat ležet alespoň půl hodiny na břiše. Další metodu, kterou lze doporučit, jsou cviky dle Ludmily Mojžíšové. Jde o soubor cviků, s jejichž pomocí se daří odstranit některé formy ženské a mužské neplodnosti. Pro jejich správné provedení je nutné cvičit pod vedením školeného fyzioterapeuta. Pro bližší informace se zeptejte svého lékaře.
Pokud se obrácená děloha odhalí až v těhotenství, často se stav upraví sám. Nemusíte se kvůli tomu trápit. Doporučuje se v prvním trimestru spát na břiše a cvičit tzv. kočičí hřbet. Vliv na těhotenství může být takový, že běžně dochází s postupným růstem plodu také k růstu dělohy a ke konci prvního trimestru se děloha napřimuje a překračuje hranici pánve a roste dále do dutiny břišní. Pokud je ale děloha hodně zakloněna, tak při růstu nedokáže opustit pánev. Při dalším růstu obrácená děloha zcela zaplňuje pánev a následně dochází k uskřinutí dělohy. Děložní hrdlo je tlačeno dopředu směrem proti stydké kosti. Je tak stlačována močová trubice, což způsobuje problémy při močení. Příznaky se mohou vyvíjet postupně. Nejprve obtíže při močení, následuje úplná zástava odchodu moči až samovolné odtékání moči. Jindy vznikají příznaky naráz. Pokud je děloha uskřinutá, nemůže se samozřejmě dál normálně vyvíjet a stav je nutný řešit. Nejprve se zkouší tzv. nekrvavá repozice, která bývá úspěšná. První krok je vycévkování močového měchýře. Poté gynekolog zavede prsty do pochvy do zadní poševní klenby a snaží se tělo vytlačit vzhůru. Pokud se to nepodaří, je nutné provést chirurgický zákrok. Na Vašem místě bych se však vůbec netrápila a pokud se snažíte o miminko, měla bych hlavně veselou mysl a na zakloněnou dělohu bych nemyslela, zkuste se řídit radami výše a já Vám přeji brzké otěhotnění a donošení miminka, s pozdravem, k. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: