Zalehlé ucho

Dobrý den, v lednu letošního roku jsem prodělala zánět Eustachovy trubice s poškozením vnitřního ucha. Byl poškozen i sluch - neslyším hodně vysoké a hodně nízké tóny. Zároveň mi ale zůstal pocit zalehlého ucha. Absolvovala jsem 11x profuk, ale bez výsledku. Ucho je stále zalehlé. Prodělala jsem i léčbu kortikoidy (Prednison), ale též bez výsledku. Když udělám pohyb jako na zívnutí, tak mi v uchu "lupe", občas mi tam zabublá, občas píchne. Je to velice nepříjemný pocit, protože i slyšení díky pocitu zalehnutí je horší. Bohužel ucho potřebuji ke své profesi - učím na 1. stupni ZŠ. Je, prosím, nějaká možnost či pomoc, jak se zbavit zalehnutého ucha? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Ireno. K věci by se samozřejmě měl vyjádřit především Váš ošetřující ORL lékař, který má bližší informace o vstupním stavu a navazující léčbě - co Vám bylo na ORL řečeno?. U trvající dysfunkce Eustachovy trubice spolu s opakovanou přítomností tekutiny ve středoušní dutině může někdy pomoci umístění "trubiček", tzv. gromet, do bubínku, je třeba ale zhodnotit, jak by na tom byl pak Váš sluch a nakolik je porucha sluchu dána trvalým postižením po zánětu a nakolik problémem středního ucha. Zčásti se na potížích ("lupání" aj.) může podílet i dysfunkce čelistního kloubu. Doporučuji tedy postup řešit s dosavadním ošetřujícím lékařem. Přeji brzké nalezení cesty ke zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: