Zalehlé ucho

Dobrý den, nachladila jsem se a hned dva dny na to strávila více než 10 hodin v letadle. Při přistání mi zalehlo ucho a už asi pět dní zůstává pořád zalehlé, při polykání, zívání apod. v něm praská a vždy se na vteřinu uvolní a pak zase zalehne. Jsem pořád nachlazená, mám rýmu a trošku kašel, stříkám si do nosu Muconasal a Vincentku. Je možné, že s nachlazením se ucho samo uvolní? Jsem v Americe, tak bych nerada vyhledávala lékaře. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Vážená Karolíno,Při rýmě je problematické létat, protože změny atmosférického tlaku se výrazně mění. Za normálních okolností se při polknutí tlaky ve středouší při polknutí vyrovnají, ale při rýmě a tím i zduření sliznice ústí Eustachovy trubice není možné tlaky vyrovnat a ve středouší vzniká podtlak. Léky, které užíváte, máte správné, jen se v lékárně zeptejte, zda nemají lék Clarinase, což je kombinace antihistaminika a pseudoefedrinu.Výrazně rychleji způsobí oplasknutí sliznice nosohltanu.Po odeznění rýmy byste měla být již bez obtíží. Jestliže Vám při polknutí v uchu praská, kupte si žvýkačku, která Vás donutí častěji polykat. I to pomůže k nápravě.A zkuste si profouknout ucho přetlakem. Z hluboka se nadechněte, pak zavřete ústa, ucpete si prsty nos a vydechněte proti tomuto odporu. Tlak do uší a jeho provzdušnění je větší a mohlo by Vám ucho uvolnit. Můžete opakovat několikrát. Ale nejprve se pořádně vysmrkejte, ať máte volný nos.

MUDr. Helena Rosická
MUDr. Helena Rosická

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: ORL Rosička s.r.o., ambulance ORL pro dospělé a děti, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: