Zamlklé těhotenství

Dobrý den, mám za sebou 2 ZP, v 10 tt /plod měl v 7.tt i srdeční akci/ a v 5.tt, pouze gestační váček. Gynekolog mi doporučil vyšetření na reprodukční imunologii. Mohlo by jít opravdu o protilátky proti embryu, když už byla i srdeční akce? A co vůbec se bude při takovém vyšetření zjišťovat? Otěhotním celkem snadno. Děkuji Lída

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opakované potraty jsou jednou z indikací k imunologickému vyšetření. Nevyšetřují se protilátky proti embryu, ale jsou různá onemocnění, která např. způsobují poruchy prokrvení placenty, který je důležitá pro vývoj plodu /Antifosfolipidový syndrom/. Důležité je i vyloučit i jná autoimunitní onemocnění, včetně např. celiakie, posoudit celkový stav imunitního systému, který je důležitý pro přijetí plodu v těle matky. Vyšetření se provádí z krve. Dle výsledků se pak volí další postup, jak zabránit potratu.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: