Zánět achillovy šlachy

Dobrý den, poprosil bych o radu/názor. S největší pravděpodobností mne trápí zánět Achillovy šlachy. Příčina: před 5 týdny jsem šel tůru v téměř nových botech (lehký terén, 2x25km, 10-15kg na zádech), na konci tůry bolestivá achillovka, problém dojít. Průběh: první týden bolest postupně ustupovala, při lehké chůzi bez bolesti, stav se poslední 3 týdny v podstatě nemění. Příznaky: šlacha je po celé délce lehce, ale viditelně oteklá (v porovnání se zdravou), při pohybu lehké povrzávání, při lehké aktivitě (rotace chodidla v kotníku, postavení na špičky, pohmat) není bolestivé. Lehké zhoršení se objeví např. po (ne při, ale až po) tančení, normální chůzi. Plavání, jóga/strečink se jeví jako neutrální. Bolest se objeví při zvýšené zátěži (lehká chůze v kotníkových botech-tlak na achillovku, lehké horolezení-tlak lezečky na achilovku). V klidovém stavu cítím lehké napětí. Prozatimní léčba: První 3-4 týdny mi nedošlo, že by se mohlo jednat o zánět, snažil jsem se vyhnout zátěži ale ne úplně (1-2x týdně salsa tanec, 1x lezecká stěna, v práci chůze v kotníkových botech). Poslední 1-2 týdny chodím jen plavat (kraul, 3x týdně, sauna), v práci omezení chůze+nízké boty. Lokální ablikace Dolgit krém (Ibuprofen) případně 3x denně Ibuprofen 200. Stav se viditělně nelepší. Podotknul bych, že jsem na Novém Zélandě. Před týdnem jsem byl na chirurgii, vyšetření bylo poněkud rychlé (dotaz na příčinu, pohled, stisk uvolněného lýtka při kolenu opřeném na židli-jestli se při stisku hýbe chodidlo-hýbe se). Neproběhlo porovnání otoku šlachy oproti zdravé, zjištění citlivosti pohmatem, diagnostické cviky. Předepsaná léčba - vyhnout se aktivitám, které to zhorčují (horolezení, tanec, tůry...) + perorálně Ibuprofen 200. Něco už jsem si potížích přečetl a názory se dosti rozcházejí, rád bych však věděl fundované doporučení. Především: - plavání (kraul) - prospěje/neutrál/zhorší? - sauna - prospěje/neutrál/zhorší? - strečink/jóga - prospěje/neutrál/zhorší? - ledování - prospěje/neutrál/zhorší? - držet v teple (teplé ponožky)? - je žádoucí snížit otok (ledováním, polohou nohy) ? Nijak mě netrápí, že to je zlehka oteklé - Ibuprofen perorálně nebo mazat? - masírovat a prohřívat, nebo nechat v klidu? - domáhat se doplňkového vyšetření? - za jak dlouho by mělo dojít ke zlepšení/vyléčení? - jak dlouho tomu nechat čas než se začnu dožadovat progresivnější léčby? Předem děkuji a jsem s pozdravem.

Odpověď odborníka:

Jedná se patrně opravdu o zánět A. šlachy nebo její pochvy. Pod tímto zánětem se někdy může skrývat i neúplné natržení šlachy, což je možno ověřit diagnostickým ultrazvukem, vyšetřením. Šlacha většinou již může být změněná drobnými trhlinkami degenerativními změnami, kolem 35-40 roku věku. To je třeba vyloučit. Při přetrvávající potíži je třeba hlezno znehybnit buďto sádrovým obvazem nebo alespoň ortézou anebo, když to nejde jinak, aplikací co nejvíce klidu, chladu, nesteroidní antirevmatikum typu Ibuprofenu v dávce 3 x 400 mg krátkodobě. Postupně pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci. Pokud by se chtelo diagnozu ještě více upřesnit, potom lze nákladnou magnetickou rezonancí odlišit zda se jedná o zánět a změny samotné šlachy nebo její pochvy. Běžně toto vyšetření se provádí málo.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Re | Od: Stanislav | 9.8.2014 05:22
Děkuji za svižnou reakci.
Je mi 28 let, takže podle toho co píšete by se
nemělo jednat o degenerativní změny.
Píšete, že je možné neúplné natržení šlachy.
Nejsem si vědom žádného prudkého pohybu, kde
by se šlacha mohla natrhnout, pokud tedy k
natržení nemůže dojít i při běžné zátěži. Pokud by
natržená byla, je přístup k léčbě jiný?
Dále píšete, že při přetrvávající potíži je třeba
znehybnit. Jakou dobu mám považovat za
přetrvávající potíž?
Aktuálně moje léčba vypadá tak, že jsem vypustil
veškeré aktivity, včetně plavání, při chůzi se
snažím achilovku šetřit, mažu 4x denně Dolgitem
a leduji.
Doporučil byste mi prosím postup léčby a za jak
dlouho by se měl stav lepšit. Moc by mi to
pomohlo, děkuji.

reagovat
re:Re | Od: uLekare.cz | 11.8.2014 09:07
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik. V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufám, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: