Zánět dutin a dráždivý kašel v těhotenství

Dobré odpoledne, před 3,5 týdny jsem byla u lékaře se zánětem dutin a kašlem. Dostala jsem Erdomed, inhalovala jsem a používala jsem Pinosol. Po vybrání Erdomedu na 2 dny vše ustoupilo, ale mám to zpět, jsem ve 33 TT a v lékárně mi bez porady s lékařem nic nemůžou prodat. Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Dano. Je jistě vhodné, aby Váš stav znovu zhodnotil lékař, ale chápu, že se je to pro Vás komplikované a pokud jde "jen" o kašel (bez horečky, dušnosti, bolesti dutin atd...), je mimo přírodních podpůrných léků (jitrocelový sirup, sirup s výtažky lišejníku, obecně dostatek tekutin, zvlhčování vzduchu, kloktání slané vody, nosní kapky v případě rýmy... aj.) oficiální použití léčiv omezené - nejsou prostě v graviditě cíleně testovány (to se týká i Erdomedu...) a proto nemohou být prohlášeny za 100% bezpečné. Ovšem např. běžný mucosolvan (na vlhký kašel) je považován za bezpečný (zvl. jste-li již na konci gravidity), stejně tak např. Stopex/Robitussin na suchý kašel (ten ale nutno jen krátkodobě a v malých dávkách a ne krátce před porodem...).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: