Zánět jicnu po atb

Dobrý den pane doktore. Je to moje již druhá otázka na toto téma. Takže to zkusím lépe popsat. 19.12.2016 mi na ORL diagnostikovali polyp 2-3 mm na hlasivkach (poslední rok jsem identifikoval chrapot). Kromě toho ze mě pan doktor informoval o tom že budu muset na operaci mi jeste předepsal ATB klacid 500 2* denně po dobu 10 dní. V tuto chvíli už to je čtvrtý den co jsem ATB dobral. Bohužel to na mém tele zanechalo několik nepříjemných následků. 1) cítím palcivy pocit v oblasti pod odhryzkem až po důlek mezi klicnimi kostmi. Hlavně když polikam ( někdy i pocit cizího tělesa). Připomíná mi to anginu. 2) cítím mírný tlak v oblasti jicnu hlavně v dolní části hrudní kosti někdy i ze strany páteře ve stejné oblasti. Při polykání většího sousta je tlak vyšší a dostavuje se i palciva bolest v podobě pálení záhy hlavně v poleze leze. 3) občas mám slabý pocit na zvracení. Žádný z těchto příznaků není doprovázen zvýšenou teplotou. Můj praktický lékař si myslí že se jedná o zánět jiznu a proto mi předepsal zulbex 20 mg dvakrat denne. Beru ho třetí den a zatím se moc velká úleva nedostavili možná mě tak nepaly zaha ale pocit tlaku a cizího tělesa v krku/ jicnu přetrvává. Někdy mírně ustupuje podle polohy těla po ránu mi je většinou lépe. Před léčením ATB jsem pálení záhy pociťoval jen sporadicky většinou v důsledku konzumace alkoholu nebo extra palivych jídel. Četnost cca. jednou do měsíce. Můj dotaz zní mohli mi atb. odstartovat zánět jicnu projevovalo by se to i bolesti krku a za jak dlouho by se to mělo vrátit do normálu. Popř. Nějaké rady pro uspiseni léčby. Měl bych podstoupit i gastro vyšetření. Obávám se rakoviny jicnu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Pavle. Užívání antibiotik skutečně mohlo vést ke "spuštění" nebo zhoršení tzv. refluxní choroby jícnu. Vámi popsané symptomy by tomu celkem odpovídaly (návrat kyselých žaludečních štáv do jícnu může způsobit i příznaky týkající se horních dýchacích cest - tedy chrapot, bolest atd.). Navržený postup Vašeho praktického lékaře je tedy adekvátní - nutno ale počítat s tím, že efekt léků typu Zulbexu se dostaví až za několik dnů. Pokud se stav zlepší a léky zaberou, je vhodné je užívat cca 6-8 týdnů a pak postupovat podle vývoje stavu - a podle toho také uvážit nutnost gastroskopie.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Onemocnění jater u dětí aneb Signály pro vnímavé rodiče
Chcete otěhotnět? Jezte „potraviny plodnosti“
Články: Chcete otěhotnět? Jezte „potraviny plodnosti“
To, že pro zvýšení šancí na...
Nachlazení, nebo chřipka? Naučte se je rozlišovat
Články: Nachlazení, nebo chřipka? Naučte se je rozlišovat
Vzbudili jste se s ucpaným...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Boj s rakovinou – moderní a cílený
Články: Boj s rakovinou – moderní a cílený
Cílená léčba zažívá...
Endokrinologické vyšetření
Články: Endokrinologické vyšetření
Endokrinologické vyšetření...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: