Zánět šlach v zápěstí pravé ruky

Dobrý den pane Doktore, 12.3. jsem byla na chirurrgii pro bolesti pravého zápěstí a hřbetu a parestezie palce, ukazováku a prostředníku. (nezapla jsem si už ani knoflík a "udělalo se mi to během cca 3 dnů, neboť jsem si při práci na notebooku pravou ruku v zápěstí opírala o studené sklo na stole, ano bylo to neuvážené a způsobila jsem si velké potíže.) opis ze zprávy: obj. prosáknutí v obl. zápěstí, vrzoty 0 palp. bolestivost v obl. laterálního epikondylu ré: počínající tendovaginitis, nevyloučím ani incip. syndrom karpálního tunelu. dop. ortéza, diclofenac al 25 por 2x1 kontrola 21/3 ------- jde mi o to, že ruka natekla ještě více, v ortéze ji mám stále, jen když si mažu krém dolgit, si ji sundavam, každopádně bych ručku přirovnala k leklé rybě, otekly mi prsty, nejvíce palec, pak hřbet, nicméně dnes se mi zdá, že je to o malinko lepší, brnění prstů již všech vnímám občas. Jsem po operaci páteře listeza L5/S1, r roce 2008, (vážím si toho, že mi lékaři pomohli a cvičím) jenže jsem na určitou bolest zvyklá, při změnách počasí např., respektive, pokud nejsem vyloženě omezená, jako třeba ted ruka, neumim říct, že mě něco bolí, takže ani ted bolest ruky necítím nijak moc, spíš je to nepříjemné. Paradoxně kromě epizody s páteří k doktoru chodim jen kontroly a prevenci. Můj dotaz: je normální takový průběh, aby ruka byla tak nateklá? Dělá se rtg? nebot mi ho neudělali. Také mi přístup lékařky, no většinu času byla ke mě zády, když psala a pak byla se mnou rychle hotova, měla jsem pocit, že zdržuju, tak jsem se ani nevyptala. Proto píšu, zda mam jít jinam, nebo je to normální, takový průběh zánětu šlach. Nechci nic uspěchat a zanedbat, ruce jsou mé tvůrčí nástroje a též obživy. Prostě si moc nevim rady a trošku se o ruku obávám. Děkuji Vám za vyslechnutí a mějte se krásně, Zuzana

Odpověď odborníka:

Foto jsem si prohlédl. K upřesnění je potřeba opravdu ruku a púředloktí vyšetřit, zjistit místo největí bolesti, bolestivou nebo nebolestivou hybnost zápěstí a prstů. Přepokládám, že nejsou teploty. Je třeba myslet i na možnost zánětlivého onemocnění šlachy nejen její pochvy. K upřesnění diagnozy při kontrole je rtg vhodný, ne nezbytný, vhodnější by bylo na ortopedii vyšetření diagnostickým ulůtrazvukem, stavu a charakteru šlachy a její pochvy, okolí.. Dlaha je na místě, k tomu chlad a nezbvytně zvýšená poloha končetiny nad hlavou co nejvíce. Užívání nesteroidního antirevmatika jak máte předepsáno v dostatečné dávce dle doporučení nebo dle návodu. Sledování teploty. Kontrola jistě stav upřesní. Stav by se měl každým dnem třeba mírně , ale přece jen zlepšovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+22 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: