Zánět šlachy?

Dobrý den, už asi 3 měsíce mě trápí bolest pravého kotníku z vnější strany a bolest paty zespodu. Začalo to zhruba ve stejnou dobu. Předtím jsem chodil hrávat asi 2-4 krát měsíčně florbal. Co se týče kotníku tak bolestivost už tam takové není, spíš cítím, že to není úplně OK, ale zatím jsem kotník nezapojil jinde než u plavání a na kole. Co se týče paty, tak tam to bylo třeba nějakou dobu bolestivé, nějaký čas zase vůbec. Momentálně mě ta pata bolí (je to v tom místě spojení šlachy a paty), a navíc se mi kousek od toho místa vytvořila bolestivá boulička. Ještě před tou bouličkou jsem byl u ortopeda, na RTG nic nebylo, jinak v diagnóze je psáno, že: DKK bez poruchy osy, naznačeno varosní postavení pat - pohyby v kyčlích, kolen. kl. i hlezen. klů. volné - dřep symetr - zhrácení ŠA, pes excavatus příčné plochonoží a Res . Entesopathia aponeurosis plantaris I. dx. Bylo mi doporučeno cvičit plochonoží, mobilisace drobných kloubů, stimulace propriocepce-protahování ŠA. Takže jsem cvičil a protahoval, ale v podstatě nedošlo k nějaké výrazné změně. Jelikož jsem k ortopedovi objednán znovu až za 14 dní, tak jsem se chtěl zeptat, jestli jde o nějaký zánět a co bych měl do té doby dělat, jestli mám tu šlachu na chodidle protahovat nebo ne, atd. vzhledem k té bulce, a jestli ta bulka není nic tak závažného, že by to těch 14 dní nepočkalo. Předem mnohokrát díky za odpověď

Odpověď odborníka:

Bolesti za zevním kotníkem jsou často způsobeny zánětlivými změnami v pochvě probíhajících šlach, které jsou přetěžovány. Velmi často se na patě objevuje opravdu enetezopatie Achilovy šlachy, po přetížení dochází v kontaktu šlacha a kost k nemikrobním zánětlivým změnám, které bolí. Ona boule jak popisujete by vyžadovala kontrolní lékařské vyšetření a stejně tak jako šlachy za zevním kotníkem vyšetření diagnostickým ultrazvukem k upřesnění diagnozy mezi zánětem šlachové pochvy nebo drobným natržením nebo natrženími šlachy V léčbě patrně jistě zklidnění, ideálně i sádrový obvaz spolu s přeléčením nesteroidním antirevmatikem typu Ibalginu krátkodobě s následnou pohybovou a fyzikální léčbou na rehabilitaci. V budoucnu omezit přetížení šlachy, v tomto věku se objevují první degenerativní změny v A. šlaše, kde se může objevit úraztové přerušení šlachy, ruptura. V tomto směru zaměřte ortopedickou kontrolu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poznejte rozdíl mezi astmatem a zánětem průdušek
Články: Poznejte rozdíl mezi astmatem a zánětem průdušek
Zánět dýchacích cest je...
Zánět žil
Články: Zánět žil
Zánět žil, flebitida, se...
Chlamydie mohou být příčinou vzniku onemocnění kloubů
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Trávení jako zrcadlo stresů
Články: Trávení jako zrcadlo stresů
Trápí vás dlouhodobě...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Při bolestech spojených s rakovinou pomáhají masáže
Články: Při bolestech spojených s rakovinou pomáhají masáže
Pokud jste již někdy byli...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Články: Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Zubařské křeslo není zrovna...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: