Zánět šťítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se prosím zeptat na Váš názor na můj současný zdravotní stav. Velice mě trápí nepřekonatelná únava, padají mi vlasy, trpím velkými bolestmi zad, trapézových svalů, kloubů a hlavy, smutnou náladou,špatně zvládám stres, trpím silným PMS, menstruaci jsem měla v cyklu 21 dní, nyní se prodloužuje cca 2 měsíce na cca 28 dní. Antikoncepci jsem začala brát cca 2 měsíce po porodu a přestala po roce zkoušení vyhovujích preparátů... Kojila jsem totiž bohužel pouze 3 týdny po velkých problémech s nedostatkem mléka, které se samo "ztratilo" a bolestmi při kojení.Cca 7 měsíců po porodu tj. 04/2010 mi začaly problémy se šťítnou žlázou zjištěné v souvislosti s blokádou krční páteře. V průběhu sledování zjištěny hodnoty TSH 0,07 fT4 21,35. Ve zprávě uvedeno po dotazech prodělání mononukleózy v pubertě a léčba tyhreopatzie Jodidem. Závěr - chron.autoimunní thyreoditiis,st.p.preklin. hyperthyreose v.s. poporodní t.č. eufunkční. Sono - pravý lalok 20x12x58mm - 7,0ml - nehomogenní snížené echogetnity,isthmus 5mm - levý lalok 17x12x39mm - 4,0ml . nehomogenní snížené echogenity,uzliny krční nezvětšeny. Ještě jsem byla vyšetřována v 05/2010 v Endo.ústavu kvůli prodělání těhotenské cukrovky, kde v souvislosti s tímto vyšetřením byly zjištěny hodnoty šť.žlázy - TSH 0,162 fT4 22,2 aTG 51,37 aTPO 16,32, což bylo asi 3 měsíce po 1. kontrole u endokrinoložky. Poté jsem se dostavila v 08/2010 na kontrolní vyšetření u endokrinoložky a tam zjištěny hodnoty TSH 3,49 aTG 39,8+ aTPO 4,4. V 02/2011 TSH 3,242 - chron.autoimunní thyreoditis v remisi,eufunkční. Chtěla jsem poprosit co to pro mě znamená, zda je běžné zůstat u zánětu běz léčby (ani pořádně nevím co zánět v těle způsobuje) a zda nás to s manželem nějak neomezí, když bychom chtěli další miminko :-) U své lékařky jsem bohužel nedostala dostačné vysvětlení a proto se dovoluji obrátit na Vás.Předem moc děkuji za Vaší odpověď. S pozdravem Jana Ch.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano, ve vašem případě se jedná o autoimunitní zánět, který je vyvolaný tvorbou protilátek proti štítné žláze a vede k pomalé pozvolné "destrukci" tkáně štítné žlázy. Jejím důsledkem je pozvolný úbytek funkce štítné žlázy. Hodnota protilátek je jen hraničené zvýšená, hladiny hormonů máte ještě v normě. Přesto bych ve vašem případě, s ohledem na kliniku i na plánované těhotenství zahájila léčbu malou dávkou hormonů štítné žlázy...zpomalí se tím průběh zánětu a mohou ustoupit i vaše obtíže. Sníží se tím také riziko rozvoje hypothyreozy v případě gravidity. Je možné, nebo možná, podle toho, co píšete, spíše pravděpodobné, že je již snížena tzv. funkční rezerva štítné žlázy a proto se objevily vaše obtíže. Snad vám toto vysvětlení bude stačit :-). Hezký večer.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: