Zánět v žaludku + nefunční záklopka mezi žaludkem a jícnem.

Dobrý den pane doktore, chtěl bych vás poprosit o radu/názor. Mám problémy se žaludkem - bolesti, křeče. Před rokem a půl jsem byl na vyšetření tzv FIBROGASTROSKOPII, kdy mi zjístili zánět v žaludku. Od té doby užívám Helicid - denně. Asi před měsícem a půl jsem měl velké problémy s bolestma a křečema žaludku - to trvalo měsíc ( bylo to po konzumaci masa - které bylo trochu více překořeněno sypkým česnekem). Zašel jsem po několikáté ke svému praktickému lékaři (jelikož to trvalo měsíc) a poprosil ho o vyšetření žaludku - opět polikání hadičky - chtěl jsem mít jistotu, že to není nic vážného). Byl jsem na tomto vyšetření 19.3.2013 , tam mi bylo zjíštěn opět zánět v žaludku + nefunkční záklopka mezi žaludkem a jícnem (byly odebrány vzorky). Před rokem a půl , při prvním vyšetření byla záklopka v pořádku. Nic méně, můj prakt.lékař kontaktoval nemocnici, kde mi dělali vyšetření, s dotazem, jak dopadly výsledky odběru ohledně toho zánětu. Po té mi řekl, že to není pozitivního charakteru, tudíž mi nemůže a ani nechce dát žádné antibiot. Mám prostě poktačovat v užívání léku Helicid. Nic více se nedá dělat. MŮJ DOTAZ TEDY JE, jestli je tento postup správný a opravdu nic jiného s tím nejde dělat? Obávám se teda toho, že jistý zánět je pořád ten z prvního vyšetření před rokem a půl. Znamená to, že už na dosmrti budu mít problémy se žaludkem - a musím hodně vybírat stravu ? Opravdu s tím nejde nic dělat ? Je mi 30 let. Podotýkám, že jsem nikdy nekonzumoval alkohol ani nekouřil. Spíše tyto problémy pramení z mé práce OSVČ (vykonávána 7 let) - stres a nepravidelná strava. A ta záklopka je taky nelečitelná? V nemocnici mi řekli nadosmrti dieta, jíst v sedě, spát v polosedě - zamezovat tím vniknutí kys.šťáv do jícnu/ krku - nic jiného pry s tím nejde dělat. MUŽETE MI ŘÍCT VÁŠ NÁZOR PROSÍM? takto je popsán nález / vyšetření. // do D2 norma, zarudnutí sliznice duoden, bulbu, pyloru a antra, zející kardie, v dist.jicnu makroskop, oesophagitida I st. Bio na HPU 2xAntrum, 2xtělo. RE: makroskop.bulbitida, antrumgasstritida, oesophagitida I st. v terénu inkompetentní kardie. MOC DĚKUJI ZA VAŠI REAKCI. Válek.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, endoskopický nález popisuje zánětlivé změny v oblasti žaludku, i v jícnu při neuzavřené kardii (přechod jícnu do žaludku). Co se týká funkce "záklopky" tak její funkci nelze z pouhé gastroskopie posoudit. Podle mého názoru je u Vás problém v životosprávě - především v nepravidelné stravě. Zkuste se zamyslet nad tím co, kdy a jak jíte. I při náročném povolání je jistě čas si najít chvíli na PRAVIDELNÉ jídlo. Osobně doporučuji pouze omezení ostrých a dráždivých jídel před nějakou přísnou dietou, ale hlavně dbát na pravidelnost. U ostatních doporučení záleží, jaké máte obtíže - např. máte bolesti v noci, které Vás budí? Pokud i při dodržování režimových opatření a případně medikaci Helicidem obtíže přetrvávají, je na zvážení podrobnější gastroenterologické vyšetření se zaměřením na funkci jícnu a žaludku.

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
zánět v žaludku + nefunční záklopka mezi žaludkem a jícnem. | Od: Daniel | 31.3.2013 23:22
moc děkuji za odpověď pane doktore. Již se snažím dodržovat pravidelnost v jídle a budu tak dělat i dále, snad se to tím zlepší. Ještě jednou moc děkuji za odpověď. S pozdravem Daniel.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: