Záněty očí a papilomaviry

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Moje maminka (66 let) cca před dvěma lety absolvovala operaci očí, kdy jí oční lékař aplikoval umělé čočky do obou očí. Zrak se sice výrazně zlepšil, avšak od té doby maminka trpí jinými problémy, a to zejména v zimním období. Jedná se o velmi silně zarudlé rohovky provázené silným pálením a svěděním obou očí a nateklými spodními víčkami. Prošla si řadou odborných vyšetření s nejednotnou diagnózou. Zpočátku její léčba spočívala v aplikaci očních antibiotik, později v aplikaci tzv. umělých slz, a další a další medikaci. Stále nic nezabírá, proto ji ošetřující oční lékařka doporučila vyšetření na specializovaném pracovišti očních rohovek FN Karlovo nám. Dle posouzení dvou odborných lékařů se pravděpodobně celý problém týká nálezu papilomavirů a na základě tohoto byla taktéž odeslána k odbornému gynekologickému vyšetření. Lékařka maminku vyšetřila a odebrala stěr s konstatováním, že neví o jaké onemocnění se jedná a z gynekologického hlediska je v pořádku. Vím však, že laboratorní výsledek je otázkou několika dnů, tedy nelze jednoznačně tvrdit, že maminka je po gynekologické stránce naporsto v pořádku. Taktéž lékařka konstatovala, že pokud mají oční lékaři podezdření, že se jedná o papilomaviry na oční sliznici, ať se o ní postarají očaři a neobtěžují s tímto gynekologa.. To, že přístup lékařky gynekologie se mi nelíbí, nebudu komentovat. Přestože jsem v oblasti medicíny laik, otázky lidského těla, zdraví a nemoci mne velmi zajímají. V této souvislosti tedy také vím, co jsou to papilomaviry, co způsobují, jak se šíří a kde se jim daří nejlépe. Ptám se však na spojitost ženských pohlavních orgánů a očí s podotknutím, že má matka již nežije sexuálním životem. Je tedy možné, že papilomavirus může napadnout oční sliznici? A jaká je tedy eventuální léčba? Mnohokrát děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lenko! Napadá mne, že rohovka paní matky může být stále podrážděná od operace, oční záněty se mohou táhnout dlouho. Infekce viry je dost pravděpodobná. Ačkoli o infekci papilomaviry se nejčastěji mluví v souvislosti se sexuálním životem a pohlavními orgány, neznamená to, že by nemohly napadnout spojivku. Na dálku si nedovolím polemizovat s názorem oční lékařky. Radil bych ještě konsultovat s výsledkem gynekol.vyšetření FN Karlovo nám.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x