Závratě...

Dobrý den. Mé problémy začaly před cca rokem-3 děti, domácnost, náročné zaměstnání-byla jsem v jednom kole, totálně rozložena a nechtělo se mi ani vstávat, bez energie do života, se strašným pálením žáhy, měla jsem závratě-pocit nejistoty v prostoru a rozmazané vidění a párkrát jsem skoro omdlela, prostě se mi podlomily na sekundu nohy. Pak mně v noci probudilo bušení srdce a tep jako při sprintu. Trvalo to 5 minut, pak se srdce trochu zklidnilo, tep zůstal i v klidu na cca 110/min. Začala jsem řešit své zdraví. Kardiologie-EKG, holtr- vše v normě. Neurolog-vyšetřil a byl velice empatický, provedl se BAEP, sono krčních tepen, ORL, oční, EEG-vše ok-neřekl mi žádnou diagnózu a čekali jsme na MR zadní jámy lebečné, jelikož jsem zjistila, že jsem neplánovaně otěhotněla. V průběhu těhotenství rozmazané vidění i závratě se zlepšily, začalo mravenčení a pálení nohy. Taky bušení se zhoršilo a na EKG mi naměřili KES. Podstoupila jsem MR-v pořádku a až pak jsem se dozvěděla diagnózu, kterou ta MR měla potvrdit nebo vyvrátit-roztroušená skleróza-a bylo mi řečeno, že na 2 roky mám klid, jelikož nemám na mozku žádné jizvy a příznaky mám už asi půl roku. Od té doby neurolog už není tak empatický, provede vyšetření, léky nelze napsat, jelikož kojím. Mívám období, kdy mám závratě a špatně vidění, pak je mi zase ok nebo jen ojediněle se mi zatočí hlava, noha v místě pálení je částečně“mrtvá“, brní mi ruce, občas zabuší srdce. Po porodu mi začalo hučet v uchu-ušní mně nechtěl vyšetřit bez doporučení praktika. Někdy mám ojedinělý záškub v obličeji. Zjistila jsem, že jakkoliv sedím bez pohybu, můj stín se hýbe. Vadí mi, že neznám diagnózu, jednou tetanie, jednou dynamické vertigo-posledně mně neurolog nepustil ani ke slovu, prostě nelze léčit kvůli kojení, musíme počkat a po ukončení kojení nasadíme betahistin. A já se chtěla ptát- co mi je, můžu mít tu roztroušenou sklerózu v budoucnu, jak vzniká, co dělat aby nevznikla? Mám tetanii, odkud? Má to vše spojitost se srdcem? Nejsou to jen dlouhodobé násedky totálního vyčerpání? A bude to někde v pořádku? Mám 4 malé děti a potřebuji být fit a v pohodě, nelítat po doktorech a k tomu ještě bez výsledku. Nechci na internetu hledat „zaručené“ informace a nechci být nemocná. Prosím o Váš názor. Děkuji moc

Odpověď odborníka:

Souvislost se srdcem se mi u Vás nezdá pravděpodobná. Ačkoli nejsem specialistou v neurologii, nemyslím si, že byste v budoucnu měla onemocnět roztroušenou sklerózou (RS). Rozvoji RS se předcházet nedá, mj. proto, že nikdo neví, proč vzniká (teorií je několik). Pokud obtíže neustoupí, bude na místě MR za čas zopakovat a bude-li podezření na RS přetrvávat, mělo by se provést mj. vyšetření mozkomíšního moku. Někdy se setkávám s tím, že obtíže podobné těm Vašim způsobuje chronické psychické a fyzické vyčerpání - což sama uvádíte jako pravděpodobnou možnost. Potom by se stav měl zlepšit po odstranění těchto příčin (chápu ale, že se čtyřmi dětmi to může znít jako "knížecí rady"): dostatek spánku, pravidelná strava, čas na sebe, odpočinek, vyvarovat se kofeinových nápojů, nekouřit. Na betahistin bych moc nespoléhal - pomůže jen někomu. Zkusit ho však můžete, dokonce bych se nebál ani užívání při kojení. Na psychogenní tetanii (záškuby, křeče bez tělesné příčiny) pomáhá někdy docela dobře Dologran - směs hořčíku a vápníku, 2-3x denně jedna kávová lžička - můžete vyzkoušet zcela bez rizika i při kojení. Dále bych Vám doporučil Novo-passit - sirup z lékárny, často bývá účinný u těchto obtíží, lze použít i při kojení (v letáku bude pravděpodobně napsané, že ne, ale možné to je) - 1 polévková lžíce na noc a podle potřeby několikrát denně, mám s tímto postupem dobré zkušenosti.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: