Závratě, zvracení

Vážený/á pane/paní doktore/doktorko, píši zkrz přítelkyni. Je jí 34 let. Patří mezi ty typy, kteří mají energie na rozdávání, nemají v doktory moc důvěru, je to velká hrdinka, která dokud opravdu pomalu neumírá, chodí do práce a k doktorovi si nezajde. Proto je nám jasné, že nyní něco není v pořádku. Příznaky: silné závratě, motání hlavy, zvracení. Stačí, že si lehne v posteli a hned sebou praští zpátky na záda. Motá se jí hlava, jako by byla opilá. Bolí ji přitom u srdce, píchá ji v ledvinách a stěžuje si na tlak, bolest hlavy v zadní části lebky na levé straně. Prospí celý den a je stále unavená. Kouřila krabičku denně, teď nemá chuť ani na jednu cigaretu za den. Cítí se slabá jak moucha. Nechali jsme jí udělat odběry, které jsou ale v pořádku. Napíši vám výsledky odběrů: Renální soubor(urea, kreatinin, kys.močová, MDRD výpočet) - v normě Minerály a osmolalita - v normě Jaterní soubor - v normě Lipidový soubor- zvýšený cholesterol (ale to má dlouhodobě), LDL chol.zvýšený, naproti tomu index aterogenity snížený jen 1,7 CRP 1,0 glukóza - v normě hormony TSH v normě metabolismus železa v normě moč chemicky U_pH v normě sedimet(erytrocyty, leukocyty) v normě krevní obraz v normě strojový diferenciál leukocytů v normě Můj dotaz na vás prosím je logický. Na základě výsledků odběrů, jaká možná příčina Vás napadá? Kam bychom měli zajít? Jaké vyšetření ještě nechat udělat? Může se jednat o nějaký projev mozkové příhody? Napadá Vás cokoliv kromě nějakého zkříplého nervu v krční páteři? Neradi bychom obíhali x oddělení bez výsledku. Děkuji moc za rady a doporučení. Pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokud se jedná o závratě, je nezbytně nutné neurologické vyšetření. Neurolog vždy požaduje vyšetření oční a vyšetření na ORL (ušní), k vyloučení příčiny v těchto oblastech. Dle vašich informací máte odebrány pouze základní biochemické parametry. Příčinou únavy u mladých bývá často infekční mononukleóza, cytomegalovirus, někdy borelióza, toxoplazmóza. Tyto serologické testy dělány nemáte. Nejdříve navštivte neurologa, toto vyšetření neodkládejte, důvody závratí a únavy jsou široké.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Revmatoidní artritida: ohrožen je i zrak
Články: Revmatoidní artritida: ohrožen je i zrak
Přestože se v názvu této...
Kožní vyšetření
Články: Kožní vyšetření
Kožní vyšetření se provádí...
Mikrobiologické vyšetření
Články: Mikrobiologické vyšetření
Mikrobiologické vyšetření...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
I o jizvu je třeba se starat
Články: I o jizvu je třeba se starat
Slovo jizva slyší každý...
Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Články: Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Bolí vás často břicho a na...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: