Zažívací problémy.

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s těmito problémy : Před čtyřmi léty mi byl vyoperován žlučník,( kvůli kamenům a opakujícímu se zanětu), dva roky poté se objevily tyto symptomy : asi hodinu,(nebo i později) po jídle mi začalo být velmi špatně a do končetin (rukou i nohou) se mi rozlila velká slabost (jakoby odkrvení), přetrvávalo to dlouho,nemohla jsem nic sníst( za den třeba jen banán a jeden suchar + čaje), dokud se mi nezačalo odříhávat, (pouze vzduch) ani pálení žáhy nebylo.Dodržovala jsem žlučníkovou dietu, u pana Dr. jsem dostala Helicid a poslal mě na sono břicha i gastroskopii. Patologické změny na vnitř. orgánech nebyly zjištěny. Re:Pravděpodobně nesnášenlivost některých potravin. Helicid jsem užívala 4 týdny, zhubla jsem tehdy 10 kg, pak problémy ustoupily. Před třemi měsíci se mi to vrátilo, snažila jsem se z toho dostat sama (přísnou dietou) a měla jsem od pana Dr. jedno malé balení Helicidu, ale ten jsem si brala, jen když byla nevolnost hodně velká, už po malém množství jídla jsem cítivala těžký žaludek, pak se ale dostavily křeče žaludku, to už jsem navštívila svého p. Dr. Doporučil mi 2x denně Loseprazol 20mg, vyšetření krve, sono břicha a gastroskopii. Sono 27.10. 2014 Re: Stp.CHCE. Vrstevnatě prosáklá stěna těla žaludku. Gastroskopie 31.10.2014 Re: Vícečetné eroze v antru žaludku, normální endoskopický nález v jícnu a duodenu do D2, ( výsledek biopsie dodat.) Dop. Helicid nebo Loseprazol 20mg po dobu 8 týdnů 2x denně. Užívám tak jak bylo doporučeno, ale těžký žaludek a nevolnost přetrvávaly, proto mi p. Dr. přidal 3x denně Cerucal. Nyní nevolnost snesitelná, ale stavy slabosti (1-2 x denně), stále výrazné - třes rukou i mikrospánek. Tentokrát jsem zhubla už 15 kg, leká mně to. Snažím se myslet pozitivně, nenechat se " sevřít" obavami, ale ne vždy se mi to podaří. Poraďte mi prosím, - dělám něco špatně ? Děkuji za odpověď. Marie.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Marie, i po vynětí žlučníku mohou přetrvávat zažívací obtíže, které k jeho odstranění vedly (tzv. postcholecystektomický syndrom). Cholecystektomie přesto zásadně zlepšuje perspektivu nemocných se žlučníkovými kameny, neboť po operaci již nemohou onemocnět rakovinou stěny žlučníku, která se po určité době přítomnosti kamenů objevuje. Nevolnosti a křeče v oblasti žaludku byly vyvolány pravděpodobně v důsledku agresivního účinku kyselé žaludeční šťávy na jeho sliznici; léčivé přípravky s omeprazolem byste zřejmě měla užívat v potřebné dávce dlouhodobě, případně trvale. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x