Zčervenání nohou-- cévní problém

Dobrý den. K lékaři se chystám za měsíc (dlouhé objednací doby) a proto bych se ráda zeptala Vás. V každém ze dvou těhotenství jsem měla na genitáliích varixy, které po porodu odezněly. Jinak varixy nemám. Ve druhé těhotenství jsem velmi přibrala a bohužel nezhubla, patřím do pásmu obezity I. stupně. Asi před rokem jsem si všimla drobných metliček na nohou, nepřikládala jsem tomu příliš význam. Nyní ale pociťuji večer tlaky v nohou, nohy celé zčervenají, celá lýtka jsou pokryta jakoby petechiemi. Pokud lýtka zvednu, zčervenání vymizí. Kosmetický problém neřeším, mám ale strach z cévních potíží. Nohy jsou celé flekaté, pociťuji mírnou bolest. Ráno mám problém nohy rozchodit, první kroky jsou přes bolest.Ráno jsou nohy bledé, jen pár míst s metličkami a po bocích chodidla je zčervenání. Děda a strýc mého otce zemřeli na Burgerovu chorobu či embolii.Ale to už je asi nevýznamná genetická zátěž. Jedná se u mne o kosmetický problém či něco vážnějšího? Děkuji. Pěkný den. Martina

Odpověď odborníka:

Zdravím, při nemožnosti provést cévní vyšetření Vaší osoby během výměny názorů přes internet se domnívám, že problémy Vámi pociťované jsou pravděpodobně dány tím, že k metličkám, petechiím a zčervenání se již přidružují subjektivní příznaky (tlaky v nohou). Nemějte obavy z toho, že jdete k lékaři až za měsíc, protože pokud nejsou otoky a bolestivost, není tromboza v hluboké žíle, což je podstatné. (Kdybyste byla z Prahy, pozval bych Vás do své ambulance). Pokud se dostavily subjektivní příznaky, znamená to, že kosmetický problém se mění ve zdravotní a je třeba ho řešit na angiologii. S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: