Zduřelé uzlinky

Pane doktore, mám 2letou dceru, už od malinka mívá po očkování, při rýmě a tak zduřelé uzlinky v týle na hlavičce, v úrovni ucha, na každé straně hlavy jednu. Že jde o uzlinky nám řekla naše dětská lékařka. Chtěla jsem se jen zeptat - nyní má dcera zase 1 z těch uzlinek zduřelou (je asi jako fazolka) a přitom není nijak nachlazená, nemá v blízkosti žádný štípanec, nic viditelného jí není. Očkovaná byla Priorix před měsícem. Je toto zvětšování uzlinek u dětí normální? A do jakého věku reagují takto ty uzlinky na hlavě. Já ani manžel tam ani při nachlazení zduřeniny nemíváme. Předem děkuji za odpověď. I.S.

Odpověď odborníka:

Paní Ireno!
Zvětšování lymfatických uzlin patří k přirozeným reakcím souvisejícím s aktivitou imunitního systému. Některé jsou pod povrchem kůže snáze zjistitelné a tím mohou někdy člověka znepokojovat svým zvětšováním. nicméně, pokud uvádíte, že byla dcera před měsícem očkovaná MMR vakcínou Priorix, která patří mezi tzv. živé vakcíny, tak je tato reakce zcela v pořádku a může jí zduřet uzlina kdekoli v těle. Imunitní systém se učí rozeznávat cizorodé organismy nejvíce právě v dětském věku. Nelze přesně říci věk, do kterého je reaktivita lymfatických uzlin větší. To je velice individuální záležitost. Pokud se jedná o zduření jednotlivých uzlin, které jsou spíše elastického charakteru, nemusíte se tím znepokojovat.
S pozdravem MUDr. Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: