Zhoubný nádor hrtanu

Dobrý den, máme tento problém. Moje matka měla zhoubný nádor hrtanu, ten jí byl v květnu 2007 odstraněn, takže nemá hrtan ani hlasivky. Prodělala 32 ozáření. Teď má kanylu, a nemluví. Chtěla bych se zeptat, jestli bude moci smrkat, jestli se časem zlepší její čich, a protože byla ještě minulý měsíc na roztažení jícnu pomocí "balónku", co jeho zúžení způsobuje a jestli se tomu dá předejít. Moc Vám děkuji za odpověď, a přeji krásný den. Ewe

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Ewe, operace nádorů hrtanu mají sice velmi nepříjemné následky, v naprosté většině případů ale znamenají jistotu, že nedojde k recidivě. PO odstranění kanyly bude nějakou dobu trvat, než se původní funkce obnoví. Smrkání by mělo být možné, stejně tak by se měl obnovit i čich (pokud ale nedošlo k nevratnému poškození čichových buněk v průběhu ozařování). Nevím, jaká byla přesná indikace rozšíření jícnu u Vaší maminky, je možné, že šlo o jícnové varixy, které hrozí krvácením, také mohlo jít o ochabnutí svaloviny jícnu. Informujte se u lékaře, který zákrok prováděl, případně se zeptejte ošetřujícího lékaře. Po operaci hrtanu je možná hlasová rehabilitace, kdy je několik náhradních možností, které operovanému jedinci umožní komunikovat (např. prostřednictvím jícnového hlasu). Zeptejte se na to lékaře, který má maminku na starost, případně se obraťte na foniatra.

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: