Zhorušující se poruchy paměti

Dobrý den, manžel 37 let má odjakživa trochu problémy s krátkodobou pamětí, ale za poslední cca rok se jeho problémy začaly postupně zhoršovat. On si ovšem nic nepřipouští a kvůli toho vznikají naše hádky, život s ním se stává neúnosný. Např. se večer na něčem domluvíme a on mi druhý den tvrdí, že jsme se domluvili úplně jinak a nijak ho nedokážu přesvědčit, že si to špatně pamatuje. Tyto situace se stávají min. 1x do týdne, už jsem uvažovala i o tom, že si budu naše rozhovory nahrávat. Ptá se mě kam jsem mu dala např. telefon, přitom jsem ho viděla, že si ho pokládá tam a tam a pak mě obviňuje, že jsem mu ho tam položila schválně, aby ho nenašel a že on si ho tam rozhodně nedával. Nebo ročnímu synovi připravil kaši místo z krabičky s mléčnou kaší s klasického sunaru. Nedávno staršímu synovi místo tablety antibiotik podal své léky na vysoký tlak. Zjistím to vždy jen náhodou, protože v mé nepřítomnosti měl manžel připravit synovi kaši a včera otevřený pytlík se sunarem je najednou poloprázdný a z kaše neubylo nic, nebo když nejsem doma má podat staršímu synovi antibiotika, ale připravená tabletka tam po mém návratu stále je a syn mi ukazuje, že dostal tuto tabletu (na tlak). Ovšem manžel si toto vůbec nepřipouští a bude se zarytě hádat, že on chybu neudělal. Léčí se s vysokým krevním tlakem (asi 10 let), jeho babička s otcovy strany měla Alzheimerovu chorobu (až v 80ti letech). Dlouhodobou paměť má v pořádku, dokáže přesně popsat každou historku z dětství nebo jaký obal měla učebnice přírodopisu ve čtvrté třídě. Prosím o radu co si s takovou situaci počít a jak postupovat, pokud manžel žádný problém nevidí a tudíž ho na žádné vyšetření nedostanu. Opravdu je to pro mě psychicky vysilující. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opravdu je nutné vyšetření u neurologa, psychiatra, ale na druhé straně je nutné, aby pacient (Váš manžel) s vyšetřením souhlasil.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Se zahozením poslední cigarety se dýchání začne zlepšovat téměř okamžitě
Klíště může přinést i smrt
Články: Klíště může přinést i smrt
Klíšťata mohou přenášet...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Schizofrenie
Články: Schizofrenie
Schizofrenie, doslovně...
Tři důležité rady pro rychlejší otěhotnění
Články: Tři důležité rady pro rychlejší otěhotnění
Většina párů plánujících...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: