Zjištěná snížená funkce štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den, vážená paní doktorko, asi ve 14. týdnu těhotenství mi byla v rámci vyšetření krve zjištěna snížená fce štítné žlázy a následně jsem tedy byla odeslána na endokrinologii, kde jsem byla upozorněna, že jdu již dost pozdě, neboť správné hodnoty hormonu ŠŽ jsou pro miminko nejdůležitější právě v prvním trimestru. Na internetu jsem se dočetla o možnosti snížené inteligence či dokonce retardace miminka, což mě pochopitelně dost vyděsilo. Bohužel jsem nenašla dalšího lékaře, který by byl ochotný se mnou výsledky zkonzultovat, a tak bych o to moc ráda požádala Vás. Mé hodnoty byly následující: anti TPO 546,3, TSH 9,37, T3 1, 48, T4 105,9. Hladina volných hormonů zjišťována nebyla. Na ultrazvuku byl vpravo zjištěn hypoechog. uzlík velikosti 2x4x6 mm a vlevo podobný 2x3x6 mm, přičemž pravý lalok byl 13x17xx44 mm (objem 5,23 ml) a levý pak 13x18x40 mm (objem 4,96 ml). Byl mi nasazen Euthyrox 100 1x denně - po měsíci užívání byly naměřené hodnoty již v normě TSH 3,285 a fT4 15,8. Lék mi byl navýšen na 1 a 1/4 denně a po dalších cca šesti týdnech užívání byly výsledky následující TSH 1,877 a fT4 14. Nyní od 30. týdne uživám Euthyrox 88 1x denně. Omlouvám se za tak značně rozsáhlý dotaz, ale zjištění špatné fce ŠŽ mě stále velmi trápí a straší mě riziko nemocného miminka. Proto se obracím na Vás a budu Vám velmi vděčná, sdělíte-li mi svůj názor na výsledky mých vyšetření. Rovněž by mě zajímalo, zda se domníváže, že je možné, že pokud se výsledky krve dostaly do normy již po měsíci užívání léku, je naděje, že miminko nebylo ohrožené nedostatkem hormonu ŠŽ (já sama jsem v počátku těhotenství krom únavy na sobě nepozorovala žádné příznaky snížené fce ŠŽ). Moc Vám děkuji za Váš čas i ochotu a přeji pěkné odpoledne Šárka

Odpověď odborníka:

Dobrý den,Šárko, hladina TSH nebyla zvýšena nijak výrazně, nebojte se tedy poškození plodu. Popsaná postižení plodu...tedy psychomotorická retardace...se týká těžšího postižení štítné žlázy s hladinami TSH nad 50 a více. Prošlo mi již rukama velké množství maminek s podobnými výsledky a jejich miminka byla úplně zdravá :-). Přeji hezký zbytek těhotenství bez stresu, hezký a rychlý porod a krásné zdravé dítě.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: