Zlomenina holenní kosti

Dobrý den, minulý týden jsem byl operován po zlomenině holenní kosti (cca. 10 cm nad kotníkem), v nemocnici jsem byl 4 dny, poté propuštěn domů. Noha mne pobolívá pouze v koleně, jinak mravenčí, brní. Největší bolest mívám, když se zvednu na berle, kdy se mi vlije šílená bolest do spodní části nohu (oblast kotníku). Rád bych se Vás zeptal, zda je tato bolest normální a jestli se ji dá nějak předejít (cvičením, pohybem atd.). Většinu dne ležím s nohou podloženou polštářem. Užívám jen léky proti bolesti (Brufen), otoku (Aecin), injekce proti tromboze mi vysadili už v nemocnici. Mockrát děkuji za pomoc. S pozdravem Dominik B.

Odpověď odborníka:

Nezmiňujete se, zda máte po operaci sádru nebo ortézu nebo je končetina volná. Nezmiňujete se ani o typu operace, která je uvedena v propouštěcí zprávě. Vždy se sleduje hmatný puls na hřbetu nohy nebo za vnitřním kotníkem. Bolest asi 10 dní trvá, pokud je význačnější nebo větší nebo jinak změněná než byla, když jste byl propuštěn domů potom nutná lékařská kontrola Jinak velmi důležité je končetinu do zvýšené polohy, hojně cvičit volné klouby, prsty, hlezno, koleno, trvale neležet, naopak se často pohybovat, měnit tělesné polohy, chodit o berlích s lehkým kontaktním zatížením, tedy jen dotyku podlahy bez zátěže. Stav se musí každý den zlepšovat. Dále podle lékařské kontroly Pokud by byla končetina v sádře, objevil se otok, sádra tlačila a končetina bolela je třeba neodkladně zajet na chirurgii a sádrový obvaz povolit po celé délce. Dále dle stavu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
otazka | Od: Marie | 26.10.2014 14:32
dobrý den,mam dotaz pane doktore,syn 14 let
hraje basket pri hre spatne doskocil a uz se na
nohu nepostavil,jeli jsme hned na pohotovost
tam po rengenu mi bylo zdeleno ze se jedna o
zlomeninu vnitrniho kotniku,syn dostal sadrovou
dlahu stim ze se za pet dnu mame dostavit zpet
a bude prilozena sadra chodici.za pet dnu jsme
jeli teda zpet a pani doktorka mi pouze oznamila
ze se chodici sadra nedava a ze se mame prijet
ukazat za 14 dnu,tak jsme opet za 14 dnu jeli
dlahu mu sundali a nohu zrengenovali a aniz by
pani doktorka videla predchozi prvni snimek
mioznamila ze syn musi jeste na ct vysetreni a
podle toho ze bud prilozej sadru nebo operace
kdyz sem se zeptala proc mu operaci neudelal
pred tremi tydny tak teprva se podivala do
zpravy a na prvni rengen a rekla ze to bere zpet
ze ta operace neplati ze si myslela ze to ma syn
cerstve.takze nakonec mu dala ne uz sadru ani
dlahu ale ortezu a do papiru mi napsala
zlomenina ne kotniku ale zlomenina dolniho
konce holenni kosti vpravo a ajako doporuceni
mi napsala ze ma zacit doma pomalu
rehabilitovat.Pane doktore moc vas prosim je
toto normalni postup? moc vam dekuji za
odpoved ,vite syn miluje basket a neumim si
predstavit ze by uz nehral aktivne,jeste jednou
moc dekuji za odpoved Marie B.
reagovat
re:otazka | Od: uLekare.cz | 27.10.2014 10:17
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: