Zlomenina nartni kosti

Dobry den, pred tydnem ve ctvrtek jsem si zlomila spatnym doslapem nartni kost. Dostala jsem dlahu, berle a info, ze 3 tydny bez doslapu. Dlahu udelala sestra, ktera nemela zkusenosti, takze pri kontrole 4. den se jiny lekar divil na poliklinice co to ma byt. Na dalsi kontrole opet po 3 dnech mi dali odlehcenou sadru s tim, ze budu moci po 2 dnech doslapovat. Ovsem prsty u nohy natekly a brnely, tak jsem sla na ambulanci [dnes, st.sv.], kde mi sadru rozrezali a dali klasickou ]musim rict stokrat pohodlnejsi a o cene nemluvim] s tim, ze kontrola opet na poliklice [coz se mi moc nechce] a ze na nohu nebude mozny doslap delsi dobu. Nevim, co si o tom myslet, z Vasich odpovedi jsem pochopila, ze by se asi na to nemelo slapat klidne mesic, ale u nas na poliklinice ve Vysocanech v Praze jsou nejednotni a evidentne zalezi jen na koho narazim. Prosim o radu, pry se to hoji dobre, coz konstatovali z rtg snimku po tydnu. Dekuji moc.

Odpověď odborníka:

Jen jste nepoložila jasnou otázku. Každá sádra se musí hlídat, pokud dojde k otoku a tlaku sádry tak i sádrová dlaha, tím spíše celková sádra se musí uvolnit případně vyměnit, po 16-20 dnech se po opadnutí otoku přikládá nová sádra. Mnoho záleží na typu zlomeniny, místě zlomeniny, postavení fragmentů. Obecně lze říci, že po předsádrování je možno přiložit tak zv. chodící sádru tedy s podpatkem nebo malou podkovou. Potom je možno plně zatěžovat. Jsem zastáncem řádně znehybňující sádry před ortézou. Po sejmutí sádry a to až někdy i 6 ti týdnech pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: