Zlomenina obratle l1

V říjnu jsem měla úraz zad, byla jsem na pohotovosti, rentgen, lékař řekl, že mám jen naražená záda, po dvou měsících jsem navštívila jiného ortopeda, ten řekl, že mám zlomený obratel L1, měla jsem 3měsíce orthézu, na 3rentgenech byl stav stejný jako na začátku, obratel srostl špatně, mám tam hrbolek, zasahuje 6mm do páteř.kanálu. Lékař řekl, že je to zhojené. Mám i 30let bolesti v kříži. Chtěla bych se zeptat jestli špatně srostlý obratel se může znovu zlomit, jsem sportovní typ, mám dva psy a bojím se komplikací, také mám bolesti a nemůžu se pořádně narovnat, i když se snažím posilovat ochablé svaly, cvičím 20let. Moc děkuji za radu

Odpověď odborníka:

Je třeba velmi pečlivě posoudit a to dalším vyšetřením, zda uvedený hrbolek má souvislost s úrazem nebo byl již dříve při možných degenerativnívh změnách pateře. Dále je třeba dobře znát charakter vaší prodělané zlomeniny,ten nepopisujete většina zlomenin 1. bederního obratle jsou zlomeniny které vznikají ztlačením těla obratle, které má kostně houbovitý charakter a do pateřního kanálu neprominuje. K tomu je třeba znát dokumentaci, dosavadní rtg snímky. Stav se na dálku takto posoudit nedá. Velmi důležité je zda máte potíže , bolesti pateře , případně bolesti do dolních končetin. Po neurologickém při potížích vyšetření by bylo vhodné pokud bude nutné i vyšetření magnetickou rezonancí a podle nálezu ortopeda, neurologa a provedených vyšetření těmito zobrazovacími metodami další postup. Vyhledejte svého ortopeda k dokončení vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x