Žloutenka

Možná Vám to bude připadat k smíchu, ale jistota je jistota. Nedávno jsem podal ruku bezdomovci. Mohu od něj nějakým způsobem chytit žloutenku ? Ba i dokonce HIV ? Nebo něco podobného ? Po celou dobu cesty domů, jsem se snažil s tou rukou nějak se nedotýkat svého těla. Po příjezdu jsem si ruce pečlivě omyl mýdlem. Nikdy nevíte, co můžou mít tyhle lidi v sobě.. Mám si radši udělat nějaký testy ? Co si myslíte o tom vy ? Ruka mu nekrvácela (možná mohl mít nějaký oděrky), ale strašně ji měl špinavou a odřenou.. Děkuji mockrát za odpověď !

Odpověď odborníka:

Jane, pokud nebudete mít příznaky onemocnění, není třeba žádné testy provádět. Možná je nejčastěji nákaza parazity (vši, blechy) a ev. žloutenka typu A. Při obtížích se obraťte na praktického lékaře. Pokud se setkáváte s lidmi bez domova, doporučuji očkování proti žloutence typu A a ev. i B.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: