Žlučník

Chci se zeptat odkud začít. v podstatěnemám žádné nijak výrazné problémy, které by mi výrazně narušovaly život, přeci jen mi ale není úplně dobře. Už dva roky mívám občas mírně průjmovější konzist. stolice, přestože jsem od dětství trpěla spíše na zácpy. To mě překvapilo, ale byla jsem ráda za pravidelnější vyprazdnování a nevěnovala tomu pozornost. Posléze mi našli kámen ve žlučníku 2 cm. Ptali se, zda o něm vím a zda mi dělá nějaké problémy. Nikdy nedělal, nevím o něm. A ani teď nedělá. Poslední dobou mi ale bývá špatně - respektive "těžko" v žaludku po tučnějším jídle, po němž mi dříve špatně nebývalo. Ani teď mi není vyslovně patně, ale tentokrát jsem měla těžko v břiše asi tři dny a vše po jednom kebabu, který asi nebyl zcela ok a zhltla jsem ho rychle. Před měsícem se mi stejná těžkost v žaludku stala po hamburgeru s hranolkami. Dříve jsem tyto věci také občas konzumovala a nic mi nebylo, proto mě to překvapuje. Po třídenním "těžkém" břiše jsem si říkaa zda bych s tím neměla něco dělat a zda to souvisí se žlučníkem. Nevolnost skončila opět mírně průjmovější stolicí, předpokládám, že mi ted už bude zase dobře. Nevolnost vždy také provází četná plynatost. S plynatostí obecně se také už dlouho (minimálně ty dva, tři roky určitě) potýkám a poměrně mi obtěžuje život, např. intimní, jelikož v poloze v leže v posteli či se plynatost objevuje více. To mě trápilo delší dobu. Začala jsem sportovat, víc pít a stravovat se zdravěji, ale nevím zda si nemám ještě zajít na sono žlučníku, zda se kámen nezvětšil. Jinak o něm nevím, bolesti v břiše se tak různě přévají z pravé strany na levou, ale převažuje spíš celkový pocit těžkosti a tupá bolest, někdy trochu bolest zad vzadu. Před rokem jsem byla těhotná a musela porodit dříve kvůli zvýšenému billirubinu. Přestože jsem neměla potíže, jen mírné svědění a trochu těžko po jídle, hodnoty stouply velice vysoko. Po porodu se vše zas srovnalo do normálu. Myslíte, že tato těhotenská cholestáza také souvisí s mými nynějšími trávicími potížemi? Pokud nesním nic těžkého, tak mým největším problémem je jen vlastně ta plynatost, ta je přítomná vždy, a někdy řidší stolice, což jsem si ale myslela, že se odvíjí od toho co sním a jak mi to "sedne", tudíž tomu jsem nepřikládala pozornost. Tímto jsem však trpěla i v těhotenství, přestože můj gynekolog říkal, že v těhotenství je tedy daleko pravděpodobnější zácpa než průjem. Měla jsem to naopak... Co myslíte, že by to mohlo být a kde začít? Kamarádka mi říkala, že před plánovaném dalším těhotenství by bylo lepší nechat si žlučník vyndat, co si o tom myslíte? Vyšetření na gastru se trochu bojím, co obnáší? Děkuji.L. Nová. (s ničím se neléčím, jinak jsem zdravá, nekuřák, abstinent, operace žádná, pouze ten předčasný porod (hodnoty stouply v 32. tt), sportuji a jinak se cíím celkem dobře.

Odpověď odborníka:

Vaše obtíže zcela jistě jsou způsobovány narušeným trávením v důsledku onemocnění žlučníku.Kámen ve žlučníku nemusí vždy způsobovat prudké záchvatovité bolesti,tzv.koliky,ale projevuje se právě vámi popisovanými obtížemi: tlaky,nadýmání,sklon k průjmu a to po hlavně tučném,pečeném,smaženém jídle,někdy potíže mohou se objevit i po stresu.Je potřeba stravovací návyky změnit,jídlo připravovat vařením nebo dušením.Většinou je též špatná tolerance syrové cibule,okurky ap. Ve Vaše věku bych doporučila naplánovat řešení chirurgické,odstranění žlučníku.
S pozdravem Marie V.

MUDr. Marie Vaňačová
MUDr. Marie Vaňačová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře pro dospělé, Tábor

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x