Změny ve frontálním laloku

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co může znamenat následující: Komorový systém i subarachnoidální prostory jsou normální šíře. Středočárové struktury bez přesunu. Infratentoriálně nejsou v mozku patologické morfologické ani signálové ložiskové změny. Supratentoriálně jen drobné T2 FLAIR hypersignální změny periventriklárně vpravo ve F laloku. Hypofýza přiměřené velikosti i signálu. VDN, orbity, chiasma, vnitřní zvukovody s normálním obrazem. Závěr: nespecifické gliové změny v pravém frontálním laloku periventrikulárně. Toto má syn ve zprávě z MR mozku, která proběhla cca před rokem a půl. Dosud mi všichni říkali, že nález je v nromě či v pořádku. syn skoro 5ti letý (nednošený-29.tt, extremně hypotrofický, nekříšený) má řadu obtíží, dg. DMO nemá, ale před pár dny jsem se dozvěděla, že jeho obtíže by tomu mohly nasvědčovat a tak jsem začla pátrat po vysvětlení MR než se dostanem k neurologovi. Syn má poruchu příjmu potravy, nemluví, řeči rozumí- ale ne všemu, má poruchu spánku, chodí stále o širší bázi, nožičky vytáčí, poslední asi tři měsíce čím dál víc na špičkách, venku jen na kočáře, schody, nerovný a kluzký povrch nezvládá, je velmi hyperaktivní, čímž tedy hrozí pády při jeho nekoordinovaných pohybech a neustále třepe rukama, při ležení na zádech "mává" intenzivně rukama a v podstatě je to stejný obraz ne pokaždé jinak, k tomu i nohy a občas i různě kroutí pusou, má také poruchu chování, má těžkou poruchu růstu. Vzhledem k tomu, že několik UTZ během pobytu na neonatolgii je uzavíráno jako - normální anatomie mozku, bez ložiskového nálezu v parenchymu, gyrifikace postupuje, komorový systém štíhlý včetně frontálních rohů, bez známek IVH, usuzuji tedy, že ke změnám na frontálním laloku muselo dojít někdy později. Mohlo to být např. těžkou rotavirovou infekcí, kterou prodělal v 5ti měsících korigoavaně (v nemocnici situaci dost podcenili a péče se mu dostalo poměrně pozdě)? Ještě by mě zajímala jedna věc, ke které mi v podstatě taky nikdo pořádně dodnes neřekl. Syn má kousek nad kostrčí cca 1cm mnohem slabší kůži (vypadá to jakoby centimetrový žlábek - jako malinký měl tu kůži velmi slabou, až jsem měla kolikrát strach, že mu to praskne). Na neonatol. bylo provedeno sono měkkých částí nad kostrčí se závěrem - pod kožním zářezem v pokračování glut.rýhy nediferencuji patol.strukturu v měk. částech, kontury skeletu je zde symetrické. Měkké části nad kostrčí t.č. bez zřetelné patologie. Může třeba toto souviset se špatnou pohyblivostí mého syna a co to tedy může být? Může dojít i k nějaké změně v této oblasti, když tehdy psali t.č. bez patologie? Tehdy mi řekli jen, že je to v pořádku a teď, když řeším další synovo obtíže, pátrám i v minulosti. Děkuji za čas při čtení mého dlouhého dotazu a předem děkuji za opdověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, drobné ložisko na mozku může souviset s tím, že syn se narodil nedonošený. Normální UZ v minulosti toto nevylučuje, MR je mnohem podrobnější metoda. Potíže, které popisujete by do obrazu DMO spadat mohly, Slabší kůže nad kostrčí by mohla souviset s potížemi přímo spíše tehdy, pokud by byly potíže pouze s nožičkama, ale u Vašeho syna jsou potíže spíše komplexnější. Ale neurologa na toto jistě upozorněte.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Kvalitní výživa napomáhá rekonvalescenci po operaci
Články: Kvalitní výživa napomáhá rekonvalescenci po operaci
Pooperační období má i u...
Lymfa: záhadná tekutina?
Články: Lymfa: záhadná tekutina?
Kromě krve v těle proudí i...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Alergie na léky
Články: Alergie na léky
Nežádoucí reakce na léky je...
Vyrážka po antibiotikách? Může jít o alergickou reakci
Články: Vyrážka po antibiotikách? Může jít o alergickou reakci
Nežádoucí reakce na léky je...
Bolí váš nohy? Můžete mít nemocné srdce!
Články: Bolí váš nohy? Můžete mít nemocné srdce!
Bolest nohou. Nejčastěji si...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: