Zmrzlé rameno,sudeckuv syndrom

Dobrý den,v červenci 2014 jsem postoupila operaci tenisového lokte ambulantně, následovala další operace tens.lokte pod narkozou na začátku prosince 2014 a na konci prosince 2014, mě začalo bolet rameno,diagnosa zněla zmrzlé rameno,chodila jsem na obstřiky,rehab.cvičení,následovala hospitalizace na rehab.oddělení a po propuštění jsem dále docházela na rehab.cvičení. Nyní mi bylo oznámeno,že mám začínající sudeckuv syndrom,od druhé operace mám otok od lokte, včetně prstů, hybnost ruky extenze 50st,abdukce 40st,rotace vázne ve všech směrech,snížená citlivost na volární straně předloktí, nedám ruku v plnou pěst, mám omezenou jemnou motoriku a bolestivou jizvu lokte, jdu na EMG a neurologické vyšetření, dostala jsem dvoje léky a to Lyrica 75 mg, Prothiaden 25, bylo mi sděleno že bude potřeba podstoupit operaci ramene,při které rameno srovnají. CHtěla bych vědět, zda je léčba správná a jestli je vhodná další operace,děkuji.

Odpověď odborníka:

Je třeba rameno řádně vyšetřit klinicky a rtg snímkem včetně ultrazvukového vyšetření. Je pravděpodobné, že se jedná o komplexní regionální bolestivý syndrom, dříve zvaný Sudeckův syndrom. Potíže mohou být skutečně reflexní a druhotné ve smyslu reakce na provedené operační výkony v oblasti loketního kloubu. Příčina ne zcela jasná a bez viny pacienta nebo lékaře. Poměrně častá. Sudeckův syndrom , pokud budou vyloučeny pathologicko anatomické změny v rameni, třeba porucha rotátorové manžety nebo další, vyžaduje velmi trpělivou a poměrně dlouhodobou léčbu. Většinou spolupráce ortopeda a rehabilitačního lékaře a fyzioterapeuta. Určitě dlouhodobá pohybová a fyzikální léčba. Léky napomáhají. Významná by měla být i lázeňská léčba, kterou byste si neprodleně měla zařídit. Léčba Sudeckova syndromu je dlouhodobá a vyžaduje velkou trpělivost, opakované kontroly. Od pohybové léčby neupustit. Polohování ramene co nejvíce v lehkém upažení je vhodné. Závěrem další postup záleží na opakovaném hodnocení ortopeda po vyšetřeních.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ošetření zubů v celkové anestezii
Články: Ošetření zubů v celkové anestezii
I přesto, že je u nás...
Nádory ledvin jsou často objeveny náhodně
Články: Nádory ledvin jsou často objeveny náhodně
Nádor ledvin nemá v časném...
Alergická rýma a astma: různé projevy jedné nemoci
Články: Alergická rýma a astma: různé projevy jedné nemoci
Během posledních desetiletí...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x