Znaménko

Dobrý den, každý rok na podzim chodím na preventivní kontrolu mateřských znamének. Tentokrát se p. doktorovi na pohled jedno znaménko nelíbilo. Sama jsem ho označila, přijde mi výraznější než dříve, má tmavou hnědočernou barvu, ale je malé (2mm x 3mm), a nijak mě nedeáždí, za posledních pár měsíců, co ho sleduji (je na břiše), se nemění ani neroste. Je lehce vystouplé, povrch je hladký až lesklý. Po kontrole dermatoskopem (tedý domnívám se, že jím) lékař konstatoval, že půjde pravděpodobně o "....(přívlastek jsem nezachytila) névus", ale že ho i tak raději vyndáme. Ve zprávě je následující: "Pouze jedna léze dle pacientky ztmavla - je lokalizovaná v obl. P mesogastria - klinicky hnědo-černě pigmentovaná drobná papula, velikosti 2x3mm, episkopicky pravidelná síť a tvar, paracentrálně je ložisko výrazně akcentované pigmentace až s incip. šedo-modrým zbarvením, dop. prostá excize a histologická verifikace névu v P mesogastriu, jinak kontrola dermatoskopem 1x ročně a nutnost fotoprotekce." Jako hlavní DG je uvedena D229 Melanocytové névy NS, bez odtatních DG. Jsem tím hodně znepokojena, na vyjmutí jsem se již objednala, mám se znepokojovat?

Odpověď odborníka:

Buďte naprosto v klidu, běžte na excisi, jen tak se dopátráte definitivní diagnózy, která podle mě bude znít névus pigmentosus.

MUDr. Jitka Dobešová
MUDr. Jitka Dobešová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Dermatovenerologická ambulance Nemocnice Šternberk

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: