Zoubky

Mám dítě, kterému je rok a půl. Dnes jedlo chleba s kůrkou (PLDD mi radila dávat kůrky kvůli zubům). Až později jsem si všimla, že chleba byl místy dost tvrdý (čerstvě upečený) a kůrka až ostrá. Při jídle se dítě asi dvakrát tak divně zatvářilo při polykání, jakoby to bylo namáhavější - nejspíš zrovnapři polykání té kůry. Teď mu rostou už i stoličky, ale často jídlo nepokouše úplně dokonale. Chtěla jsem se zeptat, jestli si nemohl tou ostrou kůrkou z chleba poškrábat jícen a jestli třeba nehrozí nějaká infekce, případně jak bych to poznala. Někde jsem četla, že to není ani možné, že se svalovina jícnu a střeva ostrému soustu vyhne... Předem velice děkuji za Vaši radu.

Odpověď odborníka:

Kůrky z chleba se doporučují spíše ke hraní, než k jídlu. Děti strkají vše do pusy a tvrdá kůrka umožní prořezávání zubů. Při spolknutí se nemůže nic stát. Vaše dítě má jícen bez poranění. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: