Ztráta čichu

Zajímalo by mne, zda je čich nějak měřitelný jako například zrak či sluch. Jde mi o to, že mám zřejmě zhoršený čich ale vlastně si tím nejsem jistá. Měla jsem před cca 3mi roky velmi silnou chřipku při které jsem měla 100% ztrátu čichu na cca 3 týdny, pak se začal čich pomalu vracet ale asi to není tak dobré jak to bývalo a já si na to zvykla. Cítím pafémy i zápach, tak že jsem si myslela, že je to už OK, ale zjišťuji, že asi ne - například mám v autě vonítko, které prakticky vůbec necítím - a přitom mi lidé tvrdí, že mám auto až příliš vyvoněné. Alergik nejsem ale mám chronickou angínu. V podstatě mne v dením životě ten snížený čich příliš nemezuje ale trochu mě to přesto děsí, protože pokud cítím hůř než ostatní, pak se obávám toho, že nepoznám, kdy sama už novoním, protože jsem třeba spocená a přijde mi to OK a okolí už bude vyděšené.:) Proto by mne zajímalo zda se čich měří - zda jde zjistit o kolik % je snížený oproti průměrným lidem. A dále by mne zajímalo jak konkrétně se taková částečná ztráta čichu léčí a jaké bývají její příčiny. A pak má ještě doplňující dotaz spíše ze zvědavosti - došlo-li k částečné nebo případně úplné ztrátě čichu, má to vliv i na vnímání feromonů? Tzn je automatické, že lidé kteří nemají vůbec čich pak ani nemohou tak říkajíc cítit a rozpoznat, kdo je přitahuje?

Odpověď odborníka:

Čich je sice měřitelný obtížněji, ale provést to lze. K základnímu orientačnímu vyšetření patří rozlišení známých vůní (káva, vanilka...) postupně k každé nosní dírce, podrobnější vyšetření zkoumá až 40 různých vůní. Percentuální pokles čichu se také dá alespoň částečně vyjádřit - existují vyšetření založená na rozpoznávání různě intenzivních vůní. Pokud máte pocit ztráty čichu (obvykle je v takovém případě i značně narušeno vnímání komplexní chuti potravin - máte i tento problém?), je vhodné zvážit neurologické vyšetření - na tom se domluvte s Vaším praktickým lékařem. Možných příčin ztráty čichu je více, proběhlá chřipka mezi ně patří (bylo by to sice vzácné, ale chřipka u některých osob vyvolává i zánět v oblasti mozku, tedy lze uvažovat i takto způsobeném postižení čichu). Léčba záleží na příčině, ale možnosti jsou v tomto směru omezené. Máte-li ale jakékoliv potíže z oblasti ORL (v druhém dotazu uvádíte dg. chronické angíny), je vhodné se o potížích s čichem pobavit nejdříve v ORL ambulanci (zduření sliznice v nose, různé anatomické odchylky v oblasti nosních skořep aj. mohou čich postihovat). Ohledně feromonů - úplná ztráta čichu by k takovéto poruše vedla, přitažlivost ale naštěstí není dána je čichem, takže si nemyslím že by to byl podstatný handicap.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: