Ztráta čichu a chuti při rýmě

Mám 4. den poměrně silnou rýmu. Obvykle při velké rýmě tak na 1-2 dny kompletně ztratím čich a chuť (rozpoznám jen sladké, slané, kyselé), které se pak vrátí a vše je jako dřív. Toto se stalo druhý den rýmy, kdy byla nejsilnější. Včera, tj. 3. den se mi smysly trošku zlepšily, ale jednalo se spíš o takové záblesky. Dnes už je to opět horší, nosem necítím skoro nic, chuťově také nerozpoznám např. příchuť koláče. Přitom mám nos po aplikaci nosních kapek volný. Mám velký strach, že to takto zůstane. Nemohu vařit, jelikož nedochutím jídlo a představa, že už si nikdy nepochutnám na jídle, které je často jedinou radostí, mě děsí. Rýmu pořád mám, ale už ne tak velkou, dle předchozích zkušeností bych už měla cítit normálně. Jaký vývoj u rýmy je "normální?" Do kdy by se mi měla chuť a čich vrátit? A je možné, pokud se na to budu extrémně zaměřovat, že to obnovení smyslů zbrzdí? Děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Lucie, ztráta chuti a především čichu je u rýmy běžná, po třech týdnech se většinou vše normalizuje. Doporučuji nejdříve počkat, až nachlazení a rýma úplně odezní. Pokud se Vám čich a chuť ani potom nevrátí, bude vhodné odborné vyšetření na ORL. Přeji pěkný večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: