Ztráta čichu a chuti

Dobrý den, budou již 4 týdny, co mě postihla 4 denní horečka (na které netrpím). Po té se spustila rýma a kašel. Postupně jsem si uvědomovala, že nemám chuť a i čich. Dávala jsem vinnu chřipce. K praktic. lékaři jsem se dostavila asi před 10ti, již s bolestmi čelních dutin. Dostala jsem atb Ciprinol po 12ti hod tab, Claritin 2x1, Pamycon 4x denně do nosu. Bolest ustoupila, jen rýma ještě částečně přetrvává. O víkendu jsem krájela a smažila cibuli a uvědomila jsem si, že stále nic necítím. Chuť částečně je, však kávu vůbec na jazyku necítím. Radila jsem se tedy s praktičkou (jsem již 4 dny po dobrání atb) a ta mi radí vyhledat neurologa. Dnes pozoruji škrábání v krku, konec jazyka mám bílý. Ztráta smyslů mě velmi trápí, obzvláště, když musím připravovat jídlo pro rodinu. Moc děkuji za odpověď, Ladislava

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Nejpravděpodobněji Vaše potíže souvisí s prodělanou infekci, kdy došlo k postižení nosní slíznice a receptorů /čidel/ čichu v ní uložených. Většinou bývá současně změno i vnímání chutí. K regeneraci je třeba několika týdnů, bohužel, někdy se vnímání nemusí plně upravit pokud došlo k těžkému porušení sliznic. Samozřejmě, že v případě přetrvávání poruchy čichu bude třeba vyloučit i jiné příčiny a tedy doplnění neurologického vyšetření. V této fázi by Vám mohl pomoci lékař ORL, který by mohl zkontrolovat stav nosní sliznice. Pěkný den

MUDr. Radim Chutný
MUDr. Radim Chutný

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie Oramus s.r.o. Ostrava

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x