Ztuhllost pod oběma koleny, bolst v kříži

Dobrý den, je mi 26 let. V půlce října 2013, jsem absolvoval turistický pochod, úkolem bylo zdolat 100km do 25. Spíš, bohužel jsem to dokázal, ale už od začatku mě píchalo v levém koleni, tak jsem ho odlehčoval. Asi měsíc po pochodu, mě pořád trápilo levé koleno, nebylo to nic hrozného, ale vnější strana mě občas píchala a i ze zadu. Tak jsem se obědnal k ortopedovi v Ústí nad Labem kde studuji, doktor mi levé koleno obsřikl a doporučil mi 10X magnety a také jsem bral Flextor a ještě jedny tablety, nevzpomenu si na jméno, ale byly protizánětlivé a taky výživa. Během 14 dnů co jsem chodil na mangenty, počáteční problém ustanul, ale šel jsem na výlet asi tak 8 km, už byla zima a pak mě začely pomalu zlobit obě. Už to nebylo zboku, ale v oblasti předního vazu, takové brnení a ztuhlost. Řekl jsem to ortopedovi a on, že to chce klid, po čase jsem navštívil ještě jednoho, udělali mi rengen a sono a nic nenašli. Tak jsem absolvoval ještě rehabilitaci. Pomalu se to zlepšovalo, ale pořád to nebylo jako před tím, když sepnu obě nohy tak cejstím mírnou bolest, takže nohu nemůžu míti moc naplou. Ted polsední dobou se mi to zase vrací, jsem na pracovní stáží v zahraničí, tak jsem Vás chtěl požádat o radu. Tedy když jsem v klidu, tak mě kolena netrápí, ale pom jsou jako by ztuhlá i když pohyblivost je dobrá, občas citím tlak z vnitřní strany pod kolenem, přímo to nedokážu popsat, jako kdyby to měl přeleželé.Také mě tahaji vazy ze spod kolenou (vnitřní strana nohou). Mám ploché nohy a taky do O. Taky se mi k tomu přidala bolest v křízi, celý dny sedím v praci u počítače, snažím se protahovat a cvičím na záda. Tak nevím, jestli ty kolena potřebují klid, nebo mám pokračovat ve cvičení. Vím, že je toho hodně a asi se dá těžko urči diagnoza, ale moc si nevím rady. (vážím 92, měřím 185)

Odpověď odborníka:

Jistě se jedná o entezopatii , místo úponu bočního vazu kolena po přetížení. Zde se objevuje zánětlivá nemikrobní reakce a toto místo potom bolí. Vzhledem k prodloužení potíží je třeba ale pomýšlet na možnou změnu celistvosti menisku, ten má anatomickou souvislost s bočním vazem. Jeho vyšetření a stanovení diagnozy je možné jen vyšetřením magnetickou rezonancí nebo přímou artroskopií kolena. Podle výsledku vyšetření potom další léčba Nyní pokud jste v zahraničí koleno nepřetěžovat, při namáhavějších činnostech stahovat koleno elastickým obinadlem, zpevňovat. Při zhoršení potíží jinak kontrola a řešení v ortopedické ambulanci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x