Zvětšená nebolestivá uzlina

Dobrý den! Asi před týdnem jsem si nahmatal na krku na levé přední straně mírně zvětšenou uzlinu, zvětšení není vidět, ale pohmatem lze poznat. Uzlina je volně pohyblivá, ale je nebolestivá! Netrpím jinak žádnými obtížemi, jen mám již půl roku zvětšenou pravou krční mandli, byl jsem u lékaře a bylo mi řečeno, že to není nic nebezpečného, že jde o hypertrofii způsobenou opakovanými virózami a nachlazením (trpím jimi často, obzvlášť v zimě), a že možná už zůstane napořád zvětšená. Dále nepozoruji nechutenství, únavu ani úbytek na váze, ale nebolestivé uzliny se obávám, protože pořád všude čtu, jak signalizuje nejhorší. Bojím se např. lymfomu. Chtěl bych se proto zeptat, co může způsobit zvětšenou nebolestivou uzlinu, zda nějak souvisí s mandlí, zda může být zvětšená proto, že mi rostou spodní zuby moudrosti, a jestli je možné, že nejde o nic vážného a uzlina sama zmizí. Asi před šesti lety jsem totiž měl zvětšenou nebolestivou uzlinu na krku, ale na zadní straně, a po pár týdnech sama zmizela bez komplikací. Děkuji za odpověď. Jan P. (23), KV

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v případě přetrvávání zvětšené uzliny doporučuji návštěvu praktického lékaře.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: