Zvětšená uzlina na krku

Je mi 18 let a zhruba před 14 dny mi byl diagnostikován pásový opar na stehně. Navíc jsem byla velmi nachlazená (bolest v krku, silná rýma). Z boku na krku se mi vytvořila nebolestivá, pohyblivá uzlina. Praktická lékařka pro děti a dorost mne ubezpečila, že uzliny jsou k tomu oparu a že mám ke všemu i herpesovou angínu. Nasadila proto 2 balení Herpesinu 400 po 4 hodinách. Léky mám již dva dny dobrané, vyrážka je už také skoro pryč, avšak uzlina zatím odmítá zmizet. Velmi mě to znepokojuje a bojím se, aby to nebylo něco vážného. Chtěla bych se Vás proto zeptat, jak dlouho mohou uzliny na krku mizet. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Veroniko. Dle mého mínění Vaše praktická lékařka postupovala rozumně a pečlivě. Zvětšená uzlina skutečně bude s největší pravděpodobnéstí reakcí na herpetickou infekci, kterou jste prodělala. Může trvat vcelku dlouho, než se takto aktivovaná uzlina vrátí do svého původního stavu. Je to samozřejmě individuální, závislé na typu i závažnosti infekce, ale řádově jde určitě o týdny, klidně i 4-6 týdnů. Virus herpes zoster po prodělaném onemocnění přežívá v uzlinách dlouhodobě, třeba celoživotně - i když to neznamená, že uzliny zůstanou trval zvětšeny. Pokud infekce ustoupila a nemáte nyní jiné potíže, není určitě potřeba se znepokojovat. Pokud by jste uzlinu hmatala delší dobu, raději znovu vyhledejte Vaši lékařku, aby posoudila, zda-li někde nepřetrvává infekce a zda-li je případně vhodné další vyšetření uzliny resp. hmatného útvaru (např. ultrazvukové). S pozdravem

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: