Zvetsene uzliny

Dobry den, témeř pred 14ti dny me začalo bolet v krku a měla jsem zvýšenou teplotu. Po 2 dnech jsem zjistila, ze mam v krku cepy, proto jsem navštívila lékaře, ktery mi na anginu předepsal Penicilin. Úlevu od bolesti krku jsem ale cítila az po 6ti dnech uzivani. Po douzivani antibiotik mi vzhledem k CRP nižšímu jak 8 ( přesnou hodnotu neznám ) byl pouze doporučen Bioparox k lokální léčbě. Stale mi však zatím přetrvává mírná bolest mandli, jsou tam i čepy. Na pravé straně, jsem si dokonce, ale az teď, náhodou jeden cep s trochou bíle tekutiny ( hnisem? ) jazykem vymačkla. Na počátku léčby antibiotiky, asi druhy nebo třetí den, se mi prave na pravé straně zvetsila podcelistni a krční uzlina ( do 2cm ), která byla zpočátku dost bolestiva. Nyní jiz nebolí, trochu se i možná zmenšila, ale s hrůzou jsem na stejne straně objevila několik dalších malých uzlinek jakoby na boku krku a nad klíční kostí, které tam si myslím pred anginou nebyly ( občas to kontroluji ).Všechny jsou pohyblivé, nebolestive, do pul cm ( spíše menší). Na levé straně uzliny zvetsene nejsou, snad jen trochu jedna,podcelistni. Chtěla bych se zeptat, zda mohou byt pri hnisave angine zvetsene uzliny i az u klíční kosti. Mam velký strach, aby zvětšení těchto uzlin nemelo souvislost s nějakým jiným, závažným onemocněním, např. Lymfomem. Jinde jsem zatím zvetsene uzliny nenašla. Velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Hano. Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. Příčin infekčního zánětu v oblasti hltanu a mandlí může být řada a v případě virových původců (z Vašeho popisu nevyplývá nutně, že šlo o bakteriální zánět) bývají relativně častěji zvětšené i jiné uzliny než podčelistní, zvětšení uzlin nad klíční kostí ale obvyklé není... Vámi popisovaný stav je ale nejpravděpodobněji dán dozníváním infekce. Doporučuji nicméně kontrolu u Vašeho praktického lékaře - už vzhledem k trvání potíží v oblasti mandlí. Při kontrole se vyptejte na jakékoliv nejasnosti (lékař, který Vás zná, Vám dá adekvátnější odpověď, než je možné takto na dálku) a upozorněte na zvětšení uzlin a místa, kde jste jej zjistila.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: