Zvětšené uzliny v tříslech u dítěte

Dobrý den, paní doktorko, všimla jsem si, že 3 a půl letý syn má v tříslech na obou stranách zvětšenou uzlinu, cca jako malá fazole, dobře hmatné. Nevím, do jaké velikosti jsou uzliny v tříslech normální u tak malých dětí, protože já samá mám v tříslech hmatnou uzlinu, ale zdá se mi, že syn je má vzhledem k věku celkem velké. Všimla jsem si toho náhodou, když ležel na zádech a potřebovala jsem ho rychle obléci. Občas říká, že ho bolí nožičky, ale myslíme si, že je to tím, že se mu právě v tu chvíli nechce chodit. Když je doma nebo jezdí venku na kole či na hřišti s kamarády, nikdy si neztěžuje. Jinak je syn nyní často nachlazený a už asi dvakrát měl 2-denní horečky, z kterých se nakonec nic jiného nevyklubalo. V září totiž začal chodit do školky, tak nám bylo řečeno, že je to běžné, že jsou děti v prvních týdnech často nemocné. Jinak je syn živý, aktivní, nechutenstvím netrpí. Přesto mám z těch uzlin obavy, myslíte, že by bylo na místě nechat udělat synovi u jeho lékařky pro jistotu krevní obraz?? Nebo nějaké jiné vyšetření? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vando. Pokud je syn často nemocný, pak zvětšené uzliny mohou být odrazem zvýšené aktivity imunitního systému. Pokud nemá žádné jiné obtíže, uzliny jej nebolí, kůže nad nimi není zarudlá nebo jinak změněná, nemusíte mít obavy. U často nemocných dětí je toto celkem běžný jev. Pokud by se uzliny nezmenšovaly, nebo naopak zvětšovaly, je na místě konzultace s lékařem. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: