Zvětšení uzlin

Dobrý den, je mi 14 let a mám dotaz, mám pylovou alergii a mám od února zánět průdušek, měl jsem ho už vícekrát, většinou každý rok na podzim nebo v zimě, od té doby pořád kašlu ale, to mi nedělá moc problém spíše jde o to, že se mi nejdříve na pravé straně asi uprostřed krku udělala zvětšená uzlina o velikosti čočky, byla jen malinko hmatatelná mám ji na krku už dva měsíce, od té doby co jsem měl ten zánět, a od té doby se zvětšila a je veliká asi 1,5x2 cm ale ted se zase spíše zmenšuje, je pohyblivá, spíše elastická a kulatá ale celou dobu nebolestivá, jenže asi na začátku března se mi zvětšila uzlina v pravém podpaží, ta mě tři dny bolela a pak přestala, v tříslech mám na každé straně podlouhlý útvar o velikosti asi 1x0,25cm ve stejné velikosti a na pravé straně tři a na levé straně dvě tvrdé kuličky o velikosti čočky nebo hrášku ale ty absolutně nevím odkdy tam mám, ale mám pocit že to už tam mám hodně dlouho a nejspíš nejde ani o uzliny, jenže tento týden jsem přišel ještě na bolestivou ale hodně zvětšenou uzlinu pod levým uchem spíše na okraji čelisti která je pohyblivá ale trochu bolí a na pravé straně v úrovni stoliček na pravé straně (až jakoby na kosti, maličkou uzlinu velikou jako čočka která je citlivá ale spíše nebolí, je pohyblivá stejně jako všechny ostatní, všechny uzliny se chovají tak že když po nich jezdím prstem přeskakují nahoru a dolů, Byl jsem s nimi u doktorky, vzala mi krev a zavolala jen že výsledky dopadly dobře(neřekla jak dobře, jen že jsou v pořádku), ale pořád se mi to nezdá, přijde mi že těch zvětšených uzlin mám nějak příliš mnoho, a tak mě zajímá, souvisí to s tím že mám zánět průdušek, nebo s alergií nebo může jít o onemocnění krve nebo lymfom? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mírně zvětšené uzliny po infektu mohou přetrávat i 2-3 týdny. Jste alergik, nyní začala i pylová sezona a mírné zvětšení , bolestivost uzlin může souviset i s pylovou sezonou. Pokud přetrává dlouhodobě kašel, mělo by se vyloučit i astma bronchiale. Pokud by se uzliny i nadále objevovaly , zvětšovaly, doplnila bych ORL vyšetření, provedení výtěrů z krku, z nosu, ev . lze provést i sonografické vyšetření krku.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x