Zvýšená hodnota tsh v těhotenství

Dobry den, V 7tt+5 hned jak mi bylo potvrzené těhotenství mi byla odebrána krev na endokrinilogii a vysledky sdeleny ted v pátek 9tt+5. Se stitnou zlazou se lecim dlouhodobe.pred 10 lety operace a kompletní odstranění.Lecba letrox 150 1 rano. Zjištěné hodnoty Tsh 11,78, ft4 15,96, t3 1,08. Bez protilátek.leky jsem dnes okamžitě navýšila na 1,5 obden. po celou dobu těhotenské vitamíny, kde je 200 µg jódu.Před otěhotněním všechny hodnoty úplně v pořádku. Již jsem se ve Váši poradně hned v pátek ptala, jestli mohlo dojít k poškození plodu a bylo mi řečeno, že ano. Od té doby nemůžu spát a přes den se mi chce jen plakat. Mohlo dojít k vážnému poškození? Přišli jsme na to pozdě? Můžu zajít na nějaké speciální vyšetření, kde zjistí poškození? Budu muset na potrat? Moc se trápím. K endokrinologovi jdu až 13.1., týden před tím na krev, ale celé svátky nedokážu žít s tím, jak ubližuji našemu miminku....E

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nedomnívám se, že došlo k poškození plodu, když jste pravidelně brala substituční léčbu. Hodnota TSH 11,78 je jen mírně zvýšená a hodnota fT4 15,96 je v normě. Pokračujte v léčbě ve zvýšeném dávkování stejně a pravidelně kontrolujte laboratorní parametry u vašeho endokrinologa. Hlavně zachovejte klid a netrapte se! To by mohlo plodu uškodit daleko více. Na potrat nemusíte. Na případná vyšetření plodu se poraďte s gynekologem, ale nejspíš nebudou nutná.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: