Zvýšená kyselina močová v krvi

  • Dotaz od: Aleš Simandl
  • Publikováno: 16.2.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den, při kontrole krve mi byla zjištěna vyšší hladina kyseliny močové (517mikromol/l). Lékař diagnostikoval tuto odchylku jako onemocnění dnou a předepsal mi APO-Allopurinol (1 tableta denně). Žádnými příznaky dny zatím netrpím (bolesti kloubů, otékání). Dává se tento lék preventivně a je tedy vše v pořádku? Nemůže být hladina kyseliny močové v krvi přechodně zvýšena třeba při průjmu nebo v jiných souvislostech. Při odběru byla krev zhuštěná. Je tento lék třeba brát stále nebo jen do doby, kdy bude hladina kyseliny v normě? Nelze třeba hladinu kyseliny snížit i "mírnějšími" prostředky? Je mi 36 let, měřím 180 cm, vážím 96 kg. Kondičně posiluji cca 3x týdně. Děkuji za odpověď. S pozdravem A. Simandl

Odpověď odborníka:

Dobrý den, postup je správný, lépe nasadit lék, když ještě nejsou žádné příznaky. Pokud máte ale pochybnosi o podmínkách stanovení hladiny kyseliny močové, požádejte lékaře o opakování vyšetření. Lék se bere dokud je hladina zvýšená - potom již není důvod. Není to žádný nebezpečný lék, neobávejte se, jde o jeden z léků s nejméně nežádoucími účnky na trhu. Hodně se dá také ovlivnit stravou, ale to byste se musel vzdát především červeného masa...a muži tohle neradi slyší. Dietu, kterou lze ovlivnit kyselinu močovou v krvi, najdete zde: http://www.fzv.cz/web/fzv-radi/diety/dna . Motivací pro vás může být, že pokud zařadíte a budete dodržovat dietu, nebudete muset tak dlouho léky uživat, jako by tomu bylo bez této diety. Info o nemoci dna najdete zde: http://www.ulekare.cz/clanek/dna-1064?search=dna&from=0 . Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+32 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: