Zvýšená teplota a únava

Dobrý den, nejsem si jista, zda můj dotaz patří právě Vám, ale doufám, že mi budete moci odpovědět. Můj problém začal asi před třemi měsíci, kdy se mi zvětšila uzlina na krku pod čelistí (ze začátku byla bolestivá, po pár dnech ale bolest ustala a uzlina zmizela přibližně do tří týdnů) a v tříslech, kde byl průběh téměř totožný. Přibližně ve stejné době se mi na stehně udělala obrovská modřina aniž bych se někde uhodila a zmizela asi po měsíci. Také se mi na stehnech začaly dělat fialové skvrny, téměř neznatelné (cca 2 mm). Asi před šesti týdny jsem se začala cítit stále unavená, vyčerpaná a naprosto bez energie, měla jsem zvýšenou teplotu (max. 37,5°C), která přetrvává doteď s občasnou přestávkou dvou až tří dnů, kdy mám tělesnou teplotu okolo 36,3°C. Mezitím jsem prodělala zánět průdušek, ale ani po antibiotikách jsem se necítila znatelně lépe a občasný kašel a rýma mě trápí ještě teď. Jsem stále bledá a okolí si všimlo, že jsem zhubla. Já se ale hubnout nesnažila, dokonce jím víc než běžně, ale úbytek na váze může být kolem 2 kg. Zadýchávám se při běžných nenamáhavých činnostech, a mám návaly horka. Občas je mi neskutečná zima a chvilku na to se začnu potit a je mi horko. Skvrn na stehnech za poslední tři týdny týdny znatelně přibylo a jsou viditelné, některé jsou fialové, modré a jiné dokonce červené. Modřiny se mi teď dělají víc než jindy a úplně z ničeho nic. Při odběru krve jsem měla mírně zvýšený počet bílých krvinek a rodina mě děsí, aby to nebyla leukémie (moje babička ji prodělala). Zajímá mě, co by to mohlo být, jak se leukémie z krevních testů pozná a jak moc většinou bývá zvýšený počet bílých krvinek. Děkuji za Váš čas i odpověď.

Odpověď odborníka:

MIlá Deniso, Vámi popisované obtíže mohou mít spustu příčin. V první řadě se nenechte znepojit, že měla babička leukemii pro Vás neznamená žádné riziko ! Při leukemiích jsou hodnoty zvýšené významně. Ale každopádně si zasloužíte kompletní vyšetření. Může se jednat o řadu onemconění. Obraťte se na svého praktického lékaře, který by Vás měl nasměrovat k dalším specialistům. Pokud máte problémy s tvorbou modřin, navíc ten posun v hodnotách leukocytů, pak určitě byste měla být vyšetřena na hematologii, kde Vás nasměrují eventuelně kam dál. Držím palce, je možné, že bude vše jen projevem něčeho nezávažného, zatím se nenechte zbytečně vystrašit!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: