Zvysene alt

Dobry den, Mam uz od zari zvysene ALT a neprislo se z jakeho duvodu. Hepatitida byla vyloucena, zlucnikove kameny take nemam, nepiji vubec alkohol, jedine jednu kavu denne. Mam tabletky na vyssi krevni tlak - Methyldopa. ALT bylo v zari okolo 122 u/L, po 3 mesicich se to trochu snizilo na serum ALT - 87 u/L a ted to zase vyskocilo na 161 u/L. Bydlim v Britanii a doktori to dale nechcou vysetrovat pokud nemam zadne zdravotni problemy. Chtela jsem se zeptat jak by se postupovalo v Cechach? Na jake vysetreni by me poslali? Jake nemoci zpusobuji tak vysoke ALT? Ja se snazim vice nez rok otehotnet a nedari se, muze vysoke ALT ovlivnit moznost otehotneni? Je mozne, ze se rozhodnu pro IVF, ale bojim se, ze s tak spatnymi ALT me ani neprijmou. Prosim Vas o radu. Jake vysetreni bych mela pozadovat? Nemohou to zpusobovat leky na krevni tlak - Methyldopa? Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím, co je za jednotku u/L, u nás se stanovuje v ukat/L a běžné hodnoty jsou za desetinnou čárkou, takže bohužel netuším, jak vysokou hladinu máte. Zvýšit tento enzym může žloutenka - i chronická, toxické poškození jater, cirhóza, srdeční poruchy s městnáním v játrech, mononukleóza, infarkt i záněty slinivky, ale i nádory nebo meta v játrech. Falešně vysoké budou i v případě rozkladu krve ve zkumavce před lab. vyšetřením. Na druhou stranu existují lidé se zvýšenou hodnotou jaterních testů "bez důvodů". Co se týče těhotenství, asi bych nejdřív doporučovala dovyšetření jater, protože při některých onemocněních je těhotenství nepravděpodobné. s pozdravem MM

MUDr. Martina Míchalová
MUDr. Martina Míchalová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: