Zvýšené hodnoty markeru v krvi

Dobrý den,asi 2 měsíce mě pobolívá v podbřišku a v bederní části zad,absolvovala jsem vyšetření na gynekologii,kde bylo vše v pořádku,včetně ultrazvuku.Pro doplnění vyšetření mi byla odebrána krev,kde mi byl zjištěn zvýšený marker Ca 72=4:19,8.Byla jsem hrozně vystresovaná a nechtěla jsem čekat další měsíc na kontrolní odběr,tak jsem byla odeslána na podrobný ultrazvuk vaječníků,kde bylo také vše v pořádku. Chci se hlavně zeptat,jestli mám podstupovat další vyšeření,kolonoskopie mi byla dělána asi před 3roky,rovněž tak gastroskopie asi před 2 roky.Hrozně se stresuju,nemůžu ani spát,paní dokorko,projevuje se zvýšením tohoto markeru i něco jiného než nádory?Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Růženko, zvýšení markeru zase není tak významné, takže opravdu může být způsobeno i jinými problémy než je rakovina. Může být zvýšen při onemocnění jater (steatoza,cirhoza), při zánětech slinivky, vředové chorobě žaludku a obecně při zánětech v zažívacím traktu. Nezjistili Vám například při koloskopii divertikly v tlustém střevě ? S divertikulozou může být spojena divertikulitidy, které by i odpovídaly Vaše obtíže i zvýšení TM. Nemějte každopádně strach, opravdu se mnemusí o nic jednat, ono stanovení nádorových narkerů bez jasně diagnostikovaného nádoru nadělá většinou více škody než užitku. Jejich zvýšení je opravdu dost často navrub jiných chorob než jsou nádory !

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+20 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
dotaz zvyšene markry | Od: miroslava andrlova | 22.3.2017 09:25
Dobry den dnes mě řekla gynekolžka že
mam zvyšene markry, jsem ve velkem
stresu ,nyni beru antibiotika na zanět
ledvin,chci se zeptat musi pokažde byt
rakovina pokud jsou zvyšene markry v
krvi nemužu už vubev fungovat,jelikož
jsem psychicky diky tomu dost
špatna..děkuji za odpověd
reagovat
re:dotaz zvyšene markry | Od: uLékaře.cz | 24.3.2017 11:56
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám
lékař mohl odpovědět, poprosím
Vás,
abyste dotaz zkopírovala a
vložila přímo do poradny na
těchto stránkách:
http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše
bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poruchy osobnosti a chování
Články: Poruchy osobnosti a chování
Porucha osobnosti je...
Sono karotid
Články: Sono karotid
Sono karotid, Doppler nebo...
Desatero pro lepší život s revmatoidní artritidou
Články: Desatero pro lepší život s revmatoidní artritidou
Trpíte-li tímto nepříjemným...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Stomatologie
Články: Stomatologie
Stomatologie, je obor...
Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
Články: Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
U mnoha zdravotních...
Nachlazené miminko: zmírněte rýmu a usnadněte mu dýchání
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: