Otrava z jídla

Otrava z jídla

Takzvaná otrava z jídla většinou není vážný stav a nejpozději do dvou dnů sama odezní.

Vyhledejte však lékaře, případně přivolejte ZZS (tel. 155), pokud:

  • příznaky přetrvávají déle než dva dny
  • je postiženým malé dítě, starý člověk nebo člověk s poruchou imunity
  • je postižený těžce dehydratován, mohou se projevit i známky šoku
  • ve stolici se objeví krev
  • by se mohlo jednat o botulismus (otravu klobásovým jedem)

Jak vzniká:

  • otrava jídlem je způsobena toxiny bakterií, které měly možnost se v potravě dostatečně rozmnožit
  • často je způsobena nedostatečnou hygienou přípravy jídla, jeho špatným skladováním a ohříváním

Možné riziko:

  • při průjmu a/nebo zvracení ztrácí organismus mnoho vody, kterou nestačí doplňovat
  • hlavním rizikem otravy z jídla je tedy dehydratace
  • dehydratace může způsobit podstatné snížení krevního tlaku, hlavně u osob s přirozeně nízkým tlakem
  • to má za následek únavu, točení hlavy až mdloby
  • vzácná otrava klobásovým jedem (botulismus) může skončit i smrtelně

Nejčastější projevy otravy jídlem:

  • nevolnost a zvracení
  • bolest břicha
  • průjem
  • bolesti hlavy
  • horečka a slabost, případně zimnice

Zásady první pomoci:

  • uložte postiženého, nechte ho odpočívat
  • dejte postiženému živočišné uhlí, menší množství slabého černého čaje nebo minerálky (pokud možno bez bublin)
  • dbejte na dostatečný příjem tekutin, podávejte je často po menších dávkách
  • neužívejte léky proti průjmu (kromě živočišného uhlí), mohou zpomalit vylučování bakterií z těla
  • pokud příznaky přetrvávají, vyhledejte lékaře

Potraviny vhodné v případě průjmu:

  • sladký černý čaj
  • dietní suchary, piškoty, starší pečivo
  • suchá rýže, brambory
  • banány

Otrava klobásovým jedem (botulismus):

  • je způsobena nebezpečným botulotoxinem, produktem některých bakterií
  • může skončit smrtelně
  • může vzniknout po konzumaci konzerv, ve kterých se rozmnožily některé druhy bakterií
  • kromě masových konzerv se botulotoxin může tvořit např. i v podomácku zavařené zelenině (fazolích)
  • příznaky se většinou objeví 12 až 36 hodin po požití kontaminované stravy
  • příznaky zahrnují bolesti hlavy, rozostřené vidění, svalovou slabost, případně obrnu
  • může se připojit nevolnost a zvracení, potíže s močením, obtížné dýchání, sucho v ústech
  • v případě podezření na botulismus vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc (přivolejte ZZS, tel. 155)

Zdroje:

MUDr. Tomáš Jelen: První pomoc (Česká obec sokolská, Praha 2009)

http://www.mayoclinic.com/health/first-aid-food-borne-illness/FA00043

http://www.bbc.co.uk/health/treatments/first_aid/procedures/foodpoisoning.shtml

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: