#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Ceftriaxon je proti meningokokové meningitidě účinný

Medicína 28.5.2007

Doktor Philippe Jean Guerin z Epicentre v Paříži se svými kolegy zjistil, že jedna injekce ceftriaxonu je svou účinností při léčbě meningokokové meningitidy ekvivalentní injekci déle-působícího chloramfenikolu. Výsledky své studie vědci uveřejnili v červencovém čísle 2005 časopisu The Lancet.

Světová zdravotnická organizace doporučuje k léčbě meningokokové meningitidy chloramfenikol. Podle pařížských vědců je však profitabilita tohoto léku sporná.

V rámci této studie vědci srovnávali klinickou účinnost jedné intramuskulární injekce ceftriaxonu (v dávce 100 mg/kg, maximální dávka 4g) s jednou intramuskulární injekcí chloramfenikolu (dávka 100 mg/kg, maximální dávka 3 g) při léčbě meningokokové meningitidy v oblasti východního Nigeru.

Pacienti byli randomizováni do skupiny užívající ceftriaxon (247 pacientů) a skupiny léčené chloramfenikolem (256 pacientů).

Úmrtnost na meningokokovou meningitidu byla za 72 hodin 5% ve skupině léčené chloramfenikolem a 6% ve skupině léčené ceftriaxonem, neurologické příznaky se dále rozvíjely u 5% resp. 7% pacientů. Výsledky byly obdobné v jiné analýze zahrnující 160 pacientů do skupiny s ceftriaxonem a 148 do skupiny s chloramfenikolem.

Vědci uvedli, že dobrá účinnost a snadné užívání, účinnost rovněž proti jiným patogenům jako je Streptococcus pneumonie, široká dostupnost a nízká cena ceftriaxonu jsou dobrými argumenty pro jeho užívání při léčbě epidemické meningokokové meningitidy.

Zdroj:
Lancet 2005.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#