#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Crohnova choroba

Medicína 28.5.2007

Crohnova choroba je zánětlivé postižení trávicí trubice. Zánět je chronický ( dlouhodobý) a proniká celou stěnou. Postižena může být kterákoliv část trávicí trubice. Většinou se střídají nepostižené úseky s postiženými.

kolonoskopie
kolonoskopie

Onemocnění postihuje většinou osoby mladší, nejčastěji mezi 20. až 30. rokem. Příčina onemocnění není známa. Zřetelnou roli zde však hraje dědičnost. Dále bývá obviňován nedostatek vlákniny a nadbytek rafinovaného cukru ve stravě a kouření.

#IMG#

Jaký je průběh tohoto onemocnění?

Akutní začátek napodobuje zánět slepého střeva. Většina těchto nemocných se uzdraví, 10-20 % pacientů však přechází do chronického stadia. Příznačný je vleklý průjem (3-6 stolic denně). Dále jsou to stálé bolesti v pravé dolní části břicha, hubnutí, únava, zvýšená teplota. Typické jsou píštěle do sousedních orgánů. Průběh bývá dlouhodobý, období aktivity se střídají s obdobími klidu. U některých pacientů je aktivita mírná, u jiných se nemoc stále zhoršuje a zachvacuje další části trávicí trubice. Pacienti mívají komplikace i mimo trávicí trubici (bolesti kloubů, oční záněty, kožní nemoci, záněty žlučových cest a žlučové kameny, onemocnění ledvin).

Jak se tato nemoc léčí?

Specifická léčba neexistuje. Volba léků závisí na lokalizaci, aktivitě a rozsahu onemocnění. Stravu volíme hodnotnou, se zastoupením všech složek. Základem léčby je aminosalicylát. Lze jej podávat i formou čípků a klyzmat. Při rozsáhlejším postižení se nasazují kortikosteroidy a u nemocných s těžkým postižením se přidávají imunosupresiva. Zejména při vzniku píštělí se osvědčuje širokospektré antibiotikum. Při selhání této léčby, při rozšíření píštělí do sousedních orgánů a při vzniku střevní neprůchodnosti je indikována chirurgická léčba. Složitost léčby této choroby vyjádřil s jistou mírou nadsázky anglický chirurg Alexander Williams slovy: „V léčbě Crohnovy choroby je internista nemohoucí, chirurg nebezpečný a Bůh milosrdný.“

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#