#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Na chřipku platí homeopatika

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 23.11.2018
Chřipka se šíří jako kapénková nákaza

Chřipka jakožto horečnaté virové onemocnění se vyskytuje sezónně, převážně během zimních měsíců a často způsobuje menší nebo větší epidemie. Jednu z možností, jak se s ní poprat, nabízí homeopatie.

Chřipka, nebo nachlazení?

Chřipka se šíří jako kapénková nákaza a typicky probíhá ve čtyřech fázích: inkubace, nástup nemoci, rozvinutí nemoci a fáze rekonvalescence. Projevuje se vysokou horečkou, bolestmi hlavy, svalů nebo kloubů a zimnicemi. Někdy se k těmto hlavním příznakům může přidat také ucpaný nos, zánět hltanu (faryngitida) i kašel. Z těchto důvodů se chřipka často zaměňuje za běžné nachlazení, které může mít obdobné projevy. Na rozdíl od chřipky u něj však převažují příznaky rýmy, bolestí v krku a kašle. V případě běžného nachlazení je proto potřeba, aby pacienti brali i další homeopatické léky. Ty, které uvádíme níže, jsou ty nejdůležitější na chřipku.

Prevence je nezbytná

Pokud se chceme vyhnout chřipce včetně všech jejích doprovodných příznaků, měli bychom dbát na prevenci. K ní můžeme využít tyto přípravky: 

  • Influenzinum 9C − lék vyrobený z aktuální protichřipkové vakcíny. Preventivně se pacientům podává 1× týdně 5 granulí.
  • Oscillococcinum − preventivně se osvědčilo dávkování 1× týdně 1 tuba.
  • Echinacea − dá se použít buď přímo jako tinktura, nebo v ředění 5 C. V tomto případě se doporučuje užívat 3× denně 5 granulí.
  • Propolis − podporuje imunitu a má protivirové i antibakteriální účinky. Užívá se podle doporučení výrobce, vždy však maximálně po dobu tří týdnů, pak musí následovat alespoň jeden týden pauza. Vzhledem k častým alergiím na včelí bodnutí je vhodné nejprve otestovat, zda nejste na tento přípravek alergičtí.

Fáze inkubace

Fáze inkubace probíhá u chřipky skrytě a bezpříznakově. Jediným vodítkem k jejímu rozpoznání může být anamnéza kontaktu s nemocným člověkem. Riziková je zejména u osob v pečovatelských profesích nebo v profesích, které jsou v častém kontaktu s lidmi. Důležité je to zejména v dětských kolektivech, kde se tato nemoc objevuje nejdříve. Tato fáze během 24 až 48 hodin přechází do fáze nástupu onemocnění. Pokud jste se dostali do kontaktu s pacientem trpícím chřipkou, můžete se ještě pokusit na poslední chvíli posílit imunitu na maximum. Pomůže vám k tomu kombinace Oscillococcina (užívejte 1 tubu v intervalu 8 hodin po dobu dvou dnů), Influenzina (v dávkování 9 C 3× denně 5 granulí) a vitaminu C v maximální dávce.

Nástup nemoci

Fáze nástupu nemoci se projeví typickými příznaky. Mezi ně obvykle patří nástup vysoké horečky, zimnice aj. V této fázi jsou nejčastěji potřebné tyto léky:

  • Aconitum napellus 9 C − je doporučeno jej užívat, když se horečka objeví náhle. Často se tak stává v noci a teplota je vysoká, nad 39 stupňů Celsia. Nemocný se nepotí, má horkou, suchou kůži a intenzivní žízeň.
  • Belladonna 9 C − je přípravek vhodný pro osoby, u kterých je náhle nastupující vysoká horečka doprovázena značným pocením. Kůže nemocného je vlhká, rudá, sálá z ní horko a oči nemocného jsou lesklé. Stav zhoršuje silné světlo, hluk či dotek.

Tyto léky podáváme v dávce po 5 granulích s 30minutovými rozestupy, dokud se stav nezlepší.

Fáze rozvinuté nemoci

Při plném rozvinutí nemoci bývají nejčastěji nápomocné následující léky. Jejich volba závisí na jednotlivých příznacích chřipky.

  • Gelsemium sempervirens 9 C − je homeopatický přípravek určený pro značně oslabené pacienty, kteří se cítí ospalí a otupělí. Vysoké horečky jsou u nich doprovázené bolestí hlavy a zvláštním znakem je to, že nemají pocit žízně. Jejich puls je měkký a pomalý i při vysoké horečce.
  • Eupatorium perfoliatum 9 C − doporučuje se užívat, když se u nemocných objevují silné bolesti svalů, kostí a kloubů. Mohou si také stěžovat na bolesti očí. Horečku může navíc doprovázet rýma a dráždivý kašel.
  • Rhus toxicodendron 9 C − je homeopatický lék na horečku spojenou s bolestmi svalů, které vedou k neklidu nemocného a jeho neustálému převalování se v posteli. Objevit se může také opar nebo žaludeční problémy.
  • Bryonia 9 C − se hodí pro pacienty s vysokou teplotou, kteří raději zůstávají ležet nehybně na lůžku, protože i malý pohyb všechny obtíže zhoršuje. Typicky mohou pociťovat žízeň, kterou dokáže uhasit pouze velké množství tekutin. Uvedené příznaky může doprovázet i suchý průduškový kašel, při kterém nemocným ulevuje od bolesti, když si při kašli drží rukama žebra.
  • Ferrum phosphoricum 9 C − je lék vhodný na stavy spojené s nevýrazným zvýšením teploty kolem 37,5 stupně Celsia. Nemocný může mít rýmu spojenou s krvácením z nosu, doprovázet ji může i suchý, dráždivý kašel.

Příslušný homeopatický lék v této fázi nemoci podáváme čtyřikrát denně po pěti granulích. S ústupem potíží frekvenci podávání snížíme.

Rekonvalescence

Při fázi rekonvalescence se organismus po prodělané nemoci regeneruje a nabývá opět sil. V dnešní hektické době, kdy máme tendence nemoci spíše přecházet, ji většinou zanedbáváme. K tomu, abychom byli co nejdříve fit, můžeme použít například tyto homeopatické léky: 

  • Sulfur iodatum 9 C − lék vhodný pro situace, kdy u pacienta po chřipce nebo jiné viróze ještě stále přetrvávají lehce zvýšené teploty, kašel nebo únava a pobolívají jej klouby.
  • China rubra 9 C − je určena na stavy slabosti po nemoci spojené se ztrátou tělesných tekutin. Bývá tedy užívána zejména u pacientů, kteří se při nemoci hodně potili.
  • Kalium phosphoricum 9 C − pomáhá na duševní únavu, kdy se pacient po akutní viróze nemůže dostat do svého obvyklého tempa. Bude si stěžovat na to, že mu to „nemyslí“ a z práce ho brzy rozbolí hlava.

Osobám v rekonvalescenci podáváme zmíněné léky 2−3× denně v dávkách po pěti granulích.

Ve fázi rekonvalescence si můžeme vybrat také z vhodných fytoterapeutik. Osvědčují se zejména:

  • Avena sativa − stimuluje a uklidňuje, obnovuje energii a podporuje spánek.
  • Alfalfa − obsahuje velké množství energie, bílkovin, minerálů a stopových prvků. Navíc obsahuje i všechny esenciální aminokyseliny.
  • Eleuterokok ostnatý − má velmi široké spektrum pozitivních účinků. Napomáhá k povzbuzení centrální nervové soustavy i k podpoře imunitního systému.
  • Kopřiva dvoudomá − je bohatá na vitaminy a stopové prvky. Kromě fáze rekonvalescence se tradičně používá také u osob trpících chronickou únavou, anémií nebo u jedinců s křehkými a slabými nehty.

K tomu, abyste byli po prodělané chřipce opět brzy fit, přispěje i očista jater, protože ta jsou při infekci zatížena jednak samotnou detoxikací produktů metabolismu, jednak i vlivem užívaných léků. Klinicky osvědčená je kombinace homeopatických léků Chelidonium 5 C + Taraxacum 5 C + Carduus marianus 5 C + Solidago virgaurea 5 C + China rubra 9 C. Deset granulí každého ze zmíněných léků necháme rozpustit v jednom litru neperlivé vody, kterou pak popíjíme během dne. Vhodná doba pro jejich užívání je 1−2 týdny.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+50
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Jsou léky na chřipku účinné?

Léky na chřipku vídáme často v reklamách, na letácích v ordinaci našeho lékaře...

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Blíží se chřipka? Připravte si homeopatika!

Každoročně během zimních měsíců přichází větší či menší chřipkové epidemie a...

Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Že vás titulek trochu vyděsil? Možná že vaše letní prázdniny budou bez chybičky...

Zvládněte chřipku a nachlazení šetrně – s pomocí homeopatik

Pozvolna se blíží chladné měsíce roku a s nimi přichází i období chřipek a nachlazení....

Motol prasečí chřipku u muže vyloučil

Testy pražské motolské nemocnice vyloučily prasečí chřipku u pacienta, kterého...

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Na průjmy a nevolnost platí i homeopatika

Zkažený žaludek, nevolnost, průjem. Zdravotní potíže, které dokážou zkomplikovat...

Kladivo na chřipku

Se snižující se teplotou přichází kromě předvánočního shonu i čas nachlazení,...

Doporučujeme

Čtěte více

Na cyklisty číhají různé úrazy. Víte které a jak je ošetřit?

Jízda na kole je oblíbenou pohybovou aktivitou mnoha dětí i dospělých. Bohužel...

Na domácí péči nejste sami. Kdo může pomoci?

Stále více lidí touží strávit poslední chvíle ve známém prostředí a kruhu rodiny....

Na dovolenou s nemocí? Důkladná příprava nutná

Návštěva exotických krajů, romantická dovolená nebo poznávání nezapomenutelných...

Na dýmku zapomeňte, tabák zabíjí ve všech formách

Uvažujete o tom, že byste vyměnili cigarety za jiný způsob užívání tabáku? Pokud...

Na farmách se astmatu nedaří

Děti z farmářských rodin mají méně alergií než děti z města nebo z nefarmářských...

Na golfu si můžete „přihrát“ bolesti zad i spálenou kůži

Pokud si myslíte, že vám při tomhle sportu žádné nebezpečí nehrozí, jste na...

Na hluboké proleženiny pomůže HemaGel

Proleženiny. Strašák všech dlouhodobě ležících pacientů, stejně jako jejich...

Na hory s hemofilií? Lyže a brusle zvažujte pečlivě

Sport je prospěšný pro každého včetně hemofiliků. Ti by ale měli každou aktivitu...

Na houby i s nemocným srdcem

Ani pokud patříte do skupiny kardiaků, sbírání hub nemusí být problém, ale potěšení....

Na cholesterol platí důslednost a vytrvalost

Je-li v krvi příliš mnoho cholesterolu, je to problém. Pokud chcete srazit jeho...

Na chřipku platí kromě očkování především kvalitní hygiena!

Zákeřné viry na nás v zimě dorážejí ze všech stran. Pokud jste nevsadili na...

Na infikovaná klíšťata jedině s pinzetou a v rukavicích

Jednou z hrozeb našeho jinak přívětivého středoevropského světa jsou přemnožená...

Na jaké otázky se můžete ptát svého onkologa?

Sdělení diagnózy nádorového onemocnění je těžkým okamžikem, který přináší spoustu...

Na jakou pomoc od státu má nárok hemofilik?

Hemofilie je onemocnění, které dotyčného doprovází po celý život. Někdy může...

Na jarní únavu pomůže homeopatie!

Starší ročníky si možná ještě vzpomenou, že kdysi se jarní prázdniny spadající...

Na jaře vyrazte za sluníčkem

Co můžeme udělat, abychom z příchodu vlídného ročního období vytěžili pro své...

Na játra útočí i muchomůrka zelená

Onemocnění jater bývá nejčastěji spojováno s alkoholem nebo virem hepatitid....

Na léky proti nespavosti v těhotenství raději zapomeňte

Jste těhotná a trpíte poruchami spánku? Rozhodně se nesnažte vyléčit se sama....

Na lepší paměť zkuste omega-3 mastné kyseliny

Trápí vás zapomnětlivost nebo jen chcete podpořit zdraví svého mozku? Začněte...

Na letní tábor jedině s očkováním proti meningokokům

Pokud jste doposud váhali s očkováním svých dětí proti meningokokovým infekcím,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#